ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пациенти против доплащането за медицински изделия

Puls.bg   |   11 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Пациенти против доплащането за медицински изделия

Източник: IStockphoto

„Доплащането за медицински изделия означава заплаха за живота и здравето за пациента. В момента имаме изключително много сигнали от разтревожени пациенти, които не могат дори да отидат до големия град, не могат дори да си купят билет за междуградския транспорт, камо ли да отидат в университетската болница...“. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб“, по повод новия реимбурсен списък на медицинските изделия на Националната здравноосигурителна каза. Тя и д-р Дечо Дечев, директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, гостуваха в студиото на „България сутрин“, за да коментират дали доплащането на медицински изделия крие риск за пациентите. 

 

„Спасяването на човешкия живот наистина зависи от тези медицински изделия. Когато е по-малка сумата, тя пак е непосилна за пациентите и изделията започват да се бавят с месец-два. През това време здравето им се уврежда и след това последствията за тях и близките им са жестоки“, продължи тя. И уточни, че по този начин се увеличават и публичните средства, защото хората влизат в болница. 

 

„Основна задача на всеки един фонд, който заплаща дейности или изделия, е именно да понижава цените. Второто нещо, за да се появят тези ниски цени, означава, че е имало участник в конкурса, проведен от касата, който ги е обявил. Това, което не знаем, е кой е този участник“, каза от своя страна д-р Дечо Дечев. Той бе категоричен, че намаляването на цените трябва да стане по начин, който да не ощетява пациентите. „Трябва да се осигури връзка между цените, които е постигнала Националната каса, и тези, които ще се постигнат за провеждането на обществените поръчки във всяка една болница“, поясни медикът. По думите му, необходимо е създаването на контролен механизъм, който да гарантира качеството на медицинските изделия. Защото, ако цената им падне, на пазара ще дойдат нови, които ще бъдат по-некачествени. 

 

 

Все още пациентите не са усетили проблема, тъй като казусът с медицинските изделия е от няколко дни. Но той неизменно ще доведе до напрежение сред тях, смята Георгиева. 

 

Вижте още от разговора във видеото: 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter