ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Отстраниха 17-килограмов тумор на жена в Майчин дом

Puls.bg   |   14 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Отстраниха 17-килограмов тумор на жена в Майчин дом

Източник: СБАЛАГ “Майчин дом”

Лекарите от СБАЛАГ “Майчин дом” отстраниха близо 17-килограмов злокачествен тумор от коремната кухина на пациентка. 47-годишната жена, която е от Самоков, вече е в стабилно състояние. Няма опасност за живота й. 

 

Заради размерите на тумора, доц. д-р Божидар Славчев, д-р Светлозар Славов и д-р Наталия Петракиева, които извършили операцията, действали много прецизно. Лекарите предполагат, че дълго време пациентката е имала оплаквания за подуване и болки в корема. 
Вероятно дълго време пациентката е била с оплаквания от постепенно подуване на корема и неопределени болки. “Туморът на пациентката днес също беше злокачествен, макар и с начална трансформация, която обаче открихме чак след разрязване на кистата. Това води до положителна прогноза за пациентката, щом по повърхността образуванието нямаше пробив на злокачествените трансформации”, разказва д-р Славов след операцията.

 

Злокачествените тумори имат тенденция за бърз растеж и инфилтрация на съседни тъкани и органи, както и за метастазиране в далечни тъкани и органи. Такъв вид тумор е потенциално смъртоносен, затова е нужно веднага да бъде остранен. След това специалистите могат да поставят окончателна диагноза. 

 

Лекарите са направили пълна хистеректомия, за да ограничат шанса за развитието на други тумори. “Подобни образования могат да се развият толкова много, ако не обърнеш внимание. Голяма част от жените с овариални тумори мислят, че напълняват и затова им е тежко и не се консултират с лекар навреме”, обяснява д-р Славов.
 
“Туморните формации в корема могат да се видят при профилактичен гинекологичен преглед. Понякога не може да се определи точко от къде е тръгнал, ако е много голям, но определено се вижда наличието му и се преминава към отстраняване, което може да спаси живота на пациентките“, допълни още той. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter