ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Липсва регистър на българите с множествена склероза

Иванка Гъркова   |   12 март 2018   |   Коментари 1
   
   
Липсва регистър на българите с множествена склероза

Източник: IStockphoto

У нас няма точна статистика за броя на болните от множествена склероза. Последните официални данни, които са събрани през далечната 1985 година, показват, че 3 500 българи са с тази диагноза. Реално обаче болните с това заболяване са много повече - почти 10 000 души. Това стана ясно по време на среща на тема „Психологическата подкрепа и кинезитерапия при хората с множествена склероза“, организирана от Фондация „МС Общество – България“

 

Според невролозите, възрастовата граница за откриване на множествената склероза (МС) значително пада. Докато обикновено хората получават диагнозата  между 20 и 40-годишна възраст, вече има и случаи на тийнейджъри със заболяването. 

 

Постоянното депресивно състояние се среща при 40% от болните, докато 15% от  страдащите имат мрачни мисли и искат да се самоубият. Ако не получат адекватна психологическа подкрепа, много от хората с множествена склероза се изолират от обществото и стигат до фатален край. Това обяви психотерапевтът Грети Иванова, според която не само медикаментозното лечение, а и подкрепата на близките е много важна за състоянието на болния. 

 

Проучване, проведено сред българите с множествена склероза показва, че тези пациенти имат нужда от психологическа подкрепа, чрез която по-лесно да приемат новината за болестта и да се лекуват. Такава се предоставя безплатно на болните в страни като Германия и Франция, докато у нас консултациите се заплащат. В тази връзка Фондация „МС Общество – България“ стартира проект в своя интегративен център. Той е насочен към пациентите от София, които желаят да посещават часове за групова терапия. Предвидени са и онлайн сесии за хората, намиращи се извън столицата. Създадена е и зелена телефонна линия - 0800 40 204, на която пациентите могат да звънят и да се информират за всичко, свързано с болестта. 

 

Фондация „МС Общество- България“ все още не разполага със статут на национално представена организация, което е в ущърб на пациентите. За да получи такъв са нужни поне 1 800 подписа и по-детайлна информация на пациенти с множествена склероза и техните близки, каза Здравка Цветарска, председател на фондацията, и напомни, че продължава събирането на подписите. „Това ще ни помогне да поставим ребром исканията и да подобрим качеството на живот на хората с МС“, категорична бе тя. 

 

 

Водна гимнастика, конна езда, йога упражнения, криотерапия, кинезитерапия, са част от нещата, които са много полезни при хората с множествена склероза. По повод това, Здравка Цветарска припомни, че с талон №3, който се издава от личния лекар, всеки пациент с тази диагноза има право на до 10 процедури безплатна физикална терапия и рехабилитация всеки месец. 

 

„В повечето научни публикации комбинацията от медикаментозна терапия и вид рехабилитация подобрява значително по-бързо функционалния статус на пациентите в сравнение с тези, които залагат само на едно от двете. Лечението е комплексно, и освен правилните медикаменти, трябва да се изградят правилни хранителни навици и подходящ индивидуален тренировъчен режим”, коментира от своя страна кинезитерапевтът Инна Иванова. Тя уточни, че кинезитерапията поддържа мускулатурата на болните и най-важното, което те трябва да спазват, е да не позволяват на организма да се дехидратира и да не се пренатоварват излично. Лягането и ставането навреме, както и подходяща социо-психологическа терапия, са предпоставка за подобряване състоянието на пациентите с множествена склероза, смята тя. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

CECA VELKOVA     2018-03-31 09:49:58
ZDRAVEITE I AZ STRADAM OT MC BEZ NIKAKV LE4ENIE MOLQ VI DAITE MI SYVET KAK MOGA DA PUSNA ZA DARENIE IMAM NUJDA OT STVOLOVI KLETKI A NQMAM SREDSTVA JIVOTAT MI E AD
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter