ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Еврокомисар ще ни съдейства за ноу-хау при редките болести

Puls.bg   |   08 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Еврокомисар ще ни съдейства за ноу-хау при редките болести

Източник: УМБАЛ "Александровска"

Еврокомисарят Витянис Андрюкайтис с готовност да подпомогне финансирането на петте референтни мрежи за редки патологии в България. Той ще организира създаването на мрежа за обмен на специалисти и ноу-хау в областта на редките болести между държавите - членки на Съюза. Това стана ясно по време на посещението му в УМБАЛ „Александровска“. Той е на официална визита в България за среща с координаторите на Европейските референтни мрежи.

 

Андрюкайтис разгледа Клиниката по нервни болести, където бе регистриран първия в България Експертен център по наследствени нервни и метаболитни заболявания - член на две европейски референтни мрежи /EURO-NMD и MetabЕrn/. Той е финансиран и одитиран от Европейската комисия, като в рамките на две години получи оценка 96 от максимални 100 точки.

 

Доц. Костадин Ангелов, директор на лечебното заведение, запозна еврокомисаря с работата на лекарите от Клиниката по невни болести. Тойподчерта, че се гордее с постиженията на екипа на проф. Ивайло Търнев, който е създал българска школа по неврогенетика на европейско равнище. Лекарите са описали тринадесет нови нозологични единици за първи път в света и е реализирал над 50 изследователски проекта, 27 от които международни. 

 

Витянис Андрюкайтис коментира, че врярва в професионализма и научните достижения на българската медицинска общност. И отбеляза, че всяка страна има затруднения от различен характер, но България се е справила с предизвикателствата, щом има учени със световен принос като проф. Търнев.

 

 

По-рано днес еврокомисарят се срещна с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Една от основните теми, която двамата обсъдиха, бе за приоритетите на Министерството на здравеопазването в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter