ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатни прегледи за глаукома в София

Puls.bg   |   08 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Безплатни прегледи за глаукома в София

Източник: IStockphoto

Безплатни прегледи за глаукома ще се проведат в София. Инициативата е по повод Световната седмица за борба с това заболяване. УМБАЛ "Александровска” е една от болниците, в която ще има консултации. Те ще бъдат от 12 до 18 март, от 14 до 18 часа, в Глаукомния кабинет на Клиниката по очни болести към болницата, намиращ се на четвърти етаж. 


Пациентите, които искат дасе възползват от възможността, могат да го направят на телефон: 02 9230 415, всеки делничен ден от 8:30 до 13:30 ч.

 

На 13 март от 14:00 до 15: 30ч., в аудитория „Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

 

Военномедицинска академия също ще има безплатни прегледи по случай Световната седмица. Те ще бъдат в кабинет № 207, намиращ се в поликлиниката на лечебното заведение. Всеки, който иска да се консултира със специалист, може да го направи в периода 12-14 март, от 14:30 до 17:30 часа. За целта е необходимо предварително записване на телефон 02/ 92 25 555 (от 12:00 до 14:00 часа). 

 

От двете болници уточниха, че за въпросните консултации не е необходимо направление от личния лекар. 

 

Най-характерно за глаукомата е, че тя настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Ако не се открие навреме и болестта напредне, болният може да загуби периферното си зрение, а по-късно и централното. 

 

 

Високо вътреочно налягане, дебелината на роговицата, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, късогледство и други фактори могат да доведат до появата на глаукома. 


Заболяването се смята за социално-значимо, защото може да доведе до тежка инвалидизация на пациентите. 

 

Дори и да нямат специфични оплаквания, препоръчително е всички хора над 40-годишна възраст да посещават офтамолог поне един път в годината, а ако им открият глаукома – по-често. Намаляване на вътреочното налягане е единственият доказано ефективен начин за справяне със структурните изменения и съхранение на зрителните функции. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter