ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Недостиг на сестри в Национална кардиологична болница

Puls.bg   |   08 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Недостиг на сестри в Национална кардиологична болница

Източник: НКБ

Две клиники в Национална кардиологична болница могат да затворят поради недостиг на медицински сестри. Това стана ясно по време на пресконференция по случай старта на Седмицата на вродените сърдечни малформации (7-14 февруари). 


Детската кардиохирургия и Детската кардиология на столичната болница са с дефицит за половин милион лева за изминалата 2017 г. Недостигът на медицински сестри води до намаляване на дейността и  крие риск от влошаване на обгрижването на сърдечно болните деца. Намаляването на персонала, застрашава здравето и живота на децата с вродените сърдечни малформации (ВМС), които нямат алтернатива за лечение в България, а лечението им в чужбина би струвало в пъти по-скъпо. Това стана ясно от думите на проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология.

 

„Обгрижването на сърдечно болните деца разчита на високи технологиии и е свързано с  големи разходи за апаратура, консумативи, инфраструктура, за обучение и специализация на персонала.  В последните години Министерството на здравеопазването отдели средства за цялостен ремонт на отделението по детска кардиология и подобри значително битовите условия“, каза още тя и уточни, че благодарение на дарения е сменена част от апаратурата на детския кардиологичен консултативен блок. 

 

„Независимо от оказаната подкрепа на държавно и институционално ниво и усилията да генерираме приходи, нашата дейност  води до постоянни финансови загуби, което се дължи на изключително тежката патология, продължителен болничен престой, многоетапно и често комбинирано лечение и хроничното недофинансиране от НЗОК“, обясни д-р Стоян Лазаров, началник на отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации. 

 

Източник: НКБ

 

На събитието присъства и д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Тя обеща да лобира пред институциите за разрешаването на проблемите, пред които е изправено ръководството на болницата. 

 

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на децата с ВСМ от 0 до 18-годишна възраст включващо диагностика, съвременно лечение и проследяване. Близо 900 деца биват хоспитализирани в болницата за година,  като около 250 от тях претърпяват операция. 

 

Вродените сърдечни малформации са най-честите вродени аномалии с честота около 10/1000 живородени. Всяка година в света се раждат над 1 милион деца с ВСМ, и ако не се лекуват около 30% от тях ще загинат до 1-годишна възраст. В България годишно се раждат 500 - 600 деца с ВСМ, като близо 300 от тях се нуждаят от хирургично лечение. 
  
По случай Световната седмица на вродените сърдечни малформации,  Националната кардиологична болница обяви 9 февруари за Ден на отворени врати. В тази връзка ще има безплатни медицински прегледи на деца в Клиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации. 


   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising