ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Росен Калпачки: Тромболизата трябва да е стандарт за лечение на инсултите

Иванка Гъркова   |   29 януари 2018   |   Коментари 1
   
   
Доц. Росен Калпачки: Тромболизата трябва да е стандарт за лечение на инсултите

Източник: IStockphoto

„Основната ни роля е да направим венозната тромболиза стандарт за лечение на инсултите. И мисля че започнахме да го постигаме“. Това заяви доц. Росен Калпачки по време на Втората национална среща на Българското дружество по неврология, провела се в София този уикенд. На нея той представи постигнатите резултати на УМБАЛ „Света Анна“- София в лечението на остър исхемичен инсулт.  

 

Болницата е първата у нас, получила диамантен сертификат от Европейската организация по инсулти, припомни акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология, който бе модератор на събитието. „Там работи един много хубав екип, който съчетава условията за венозна тромболиза с високотехнологичен център за лечение на мозъчните инсулти ... Надявам се все повече хора да заслужат тези отличия, защото това е един стимул“, каза той. 

 

Всяка четвърта венозна тромболиза в УМБАЛ „Света Анна“ продължава с механична тромбектомия, каза доц. Калпачки и уточни, че екипът му е осъществил общо 275 тромболизи за последните две години, като времето „от врата до врата“ (поемане на пациента от „Спешна помощ“ до транспортирането му до болница) е средно около 53 минути. Само за изминалата година тромболизите в лечебното заведение са 140. 

 

 

„Пациент с остър инсулт постъпва при нас като трета болница .... За огромно съжаление най-голямата част от пациентите идват на втория час след настъпването на инсулта“, добави доц. Калпачки, който е началник на Клиниката по нервни болести. 

 

 

Венозната тромболиза се смята за „златен стандарт“ в лечението на остър исхемичен инсулт. Тя представлява разтваряне на запушванията на кръвоносните съдове на мозъка и възстановяване на нормалното кръвообръщение в засегнатата зона. У нас тя не се прилага толкова често поради различни причини – тесният терапевтичен прозорец (от 0 до 4,5 часа от началото на симптомите), неразпознаването на инсулта от близките на пациента, забавяне на транспортирането му и други. 

 

Участвайки в международния проект „Angels”, УМБАЛ „Света Анна“ и други болници в страната могат да оптимизират терапевтичния подход в своите отделения за лечение на инсулти, с което да намалят значително смъртните случаи и броя на инвалидизраните пациенти. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Цецка Лазарова     2018-02-05 17:03:31
До един час след инсулта закарах болен в спешното, а там 4 часа не можаха да го диагностицират. След 6 часа и след настояване от близките направиха скенер. А след още шест болният се влоши. И това в НКБ. Срамота!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter