ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Майчин дом с безплатни прегледи за рак на маточната шийка

Puls.bg   |   24 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Майчин дом с безплатни прегледи за рак на маточната шийка

Източник: "Майчин дом"

СБАЛАГ „Майчин дом“ организира безплатни консултации за пациенти. Те ще се проведат между 29 януари и 2 февруари от 13 до 16 ч. Инициативата на лечебното заведение е по повод Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка, която стартира на 24 януари. 

 

Всички жени, които желаят да се прегледат, трябва да си запишат предварително час на телефон 02 9172 200, всеки делничен ден между 13 и 15 часа. 


“Ракът на маточната шийка е социално значимо злокачествено заболяване, причинено от човешки папиломен вирус (HPV). В България има много висока заболяваемост и смъртност. Всеки един ден у нас умира жена, вследствие на рака на шийката на матката”, коментира доц. Иван Костов, изпълнителен директор на “Майчин дом”. 


Всяка жена може да се подложи на изследване в лабораторията на „Майчин дом“, което да установи дали има наличие на човешки папилома вирус. Колкото по-рано бива диагностициран ракът на шийката на матката, толкова по-бързо пациентката може да получи нужното й лечение. Лекарите напомнят, че профилактичните прегледи са много важни за хода на неговото развитие. 


В лабораторията може да се диагностицират 80 от щамовете на HPV, в които влизат високо, средно и ниско рисковите от тях.

Специалистите от „Майчин дом“ обясняват още, че всички, които водят полов жибот, трябва да се изследват за HPV. Вирусът се предава от контакта на кожа в кожа и лигавица в лигавица. Ако се диагностицира пациент с HPV, дори високо рисков, това не значи, че има рак.

 

“HPV обаче протича без симптоматика. Когато инфекцията с човешкия папиломен вирус продължава твърде дълго време, той влиза в клетките, променя генетичната информация и започва да се развива предрак, който може да премине в рак. Развитието на рака на маточната шийка също протича без симптоми. Затова профилактичните прегледи са изключително важни.”, обяснява още доц. Костов.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter