ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекарският съюз подкрепя протеста на общинските болници

Puls.bg   |   12 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Лекарският съюз подкрепя протеста на общинските болници

Източник: iStockphoto

„В условията на създалата се криза на доверие в здравната система, Български лекарски съюз подкрепя протестните действия на Сдружението на общинските болници“. Това пише в официална декларация на лекарското съсловие, разпространена до медиите. 

 

„Здравето е капитала на една нация, основна ценност и приоритет, част от националната сигурност на една държава“, посочват от Български лекарски съюз (БЛС). Според неговите представители има няколко основни причини за лошото състояние на здравеопазване в момента. Това са недостатъчното финансиране, дефицитът в бюджета на Националата здравноосигурителна каса, тромавата нормативна база, лимитите на болниците и други.

 

От БЛС предупреждават, че 12 болници в страната са пред фалит. Най-тежко е положението на тези в Свищов, Белоградчик, Омуртаг, Тутракан, Петрич, Чирпан, Ловеч и Гоце Делчев. „Ако държавата не предприеме спешни мерки за обезспечаване дейността на общинските лечебни заведения, рискуваме системата просто да спре да работи – контингентът от пациенти трябва да се пренасочи към областни и университетски болници…“, обясняват от БЛС в подкрепа на протеста. И са категорични, че най-големи затруднения ще има в работата на Спешна помощ. 

 

Националното сдружение на частните болници също излезе с позиция по повод протеста. „За съжаление въведената забрана за приватизация на лечебните заведения и очевидното нежелание да се премахне монопола в задължителното здравно осигуряване, не дават основания за оптимизъм в дългосрочен план. Правителството трябва да стимулира инвестициите в сектора, а не да налага мораториум на новите дейности и структури“, пише в нея.

 

„За повишаването на качеството на медицинската помощ са необходими  дерегулация, демонополизация, приватизация и подкрепа за частните инвестиции. В центъра на такава система, основана на пазарна конкуренция между лечебните заведения винаги застава пациентът, който чрез своя свободен избор е архитект на нейното развитие“, допълват представителите на Националното сдружение на частните болници, които са готови да подкрепят такъв тип промяна в здравеопазването. 

 

 

Припомняме, че протестът на Сдружението на общинските болници е насрочен за 15 януари. В рамките на един час – от 12 до 13, персоналът на въпросните лечебни заведения ще спре работа и ще излезе пред работното си място, за да каже гласно своите проблеми. Исканията са три основни – отпускане на целева субсидия от републиканския бюджет за оздравяване на болниците, спешно изплащане на надлимитната дейност за последните две години и половина, дебат за развитието на здравеопазването, на който да бъдат чути исканията на всички страни. От БЛС призовават признателни пациенти също да се включат към протеста. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter