ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Спасиха живота на 4-месечно бебе с огромен тумор

Puls.bg   |   10 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Спасиха живота на 4-месечно бебе с огромен тумор

Четиримесечно момиченце с огромен тумор бе спасено от лекари на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и Военномедицинска академия. Днес големите хирурзи д-р Цветко Георгиев и проф. Никола Владов съобщиха подробности за сложната интервенция. 

 

Туморната формация е обхващала едната половина на черния дроб на детето и е изпълвала цялата му коремна кухина. Тя е открита случайно, след което родителите на момиченцето са насочени за консултация с д-р Цветко Георгиев от „Пирогов”. Тогава то е било на 3 месеца, но семейството се съмнявало за проблем заради големите размери на корема му. 

 

Лекарите извършили различни изследвания на детето, от които станало ясно, че туморът е доброкачествен, но се развива прогресивно и трябва да бъде отстранен незабавно. Д-р Георгиев се свързал с проф. Никола Владов от ВМА и двата изготвили план за това как да оперират и спасят момиченцето. Те се притеснявали единствено от крехката възраст на детето, защото преди това не са правили подобна интервенция на толкова малък пациент. „Въпреки че се оказа доброкачествен тумор, трябваше да оперираме веднага, тъй като ни притесняваше размерът – колкото детска главичка, както и бързото нарастване. Освен това, бебето беше с изразен анемичен синдром. Образуванието можеше всеки момент да се пръсне, предизвиквайки тежък кръвоизлив и да убие малката пациентка“, обясни д-р Цвятко Георгиев.

 

Източник: ВМА

 

„Това е пътят за колаборация между болниците и особено в областта на чернодробно-панкреатичната хирургия. Тази колаборация ще направи възможно тези деца, които трябва да пътуват в чужбина, вече да могат да бъдат оперирани в България“, коментира проф. Никола Владов.
 

Хирурзите са използвали специален апарат за анестезиология, дарен от инициативата „Българската Коледа“, по време на операцията, продължила над 2 часа. Те разказаха, че толкова голям тумор се среща рядко и са категорични, че момиченцето ще води нормален начин на живот. „Това беше един голям хемангиом, който притиска коремните органи и пречи на сърдерчната дейност. Хемангиомът е доброкачествено съдово образувание, което се среща често в черния дроб и се оперира,  когато е над 6 см и пречи на пациентите да имат добро качество на живот. Тук говорим за 15 см, което само по себе си е абсолютна индикация за операция”, каза още проф. Владов. 

 

Седмица по-късно детето вече е изведено от детската реанимация и настанено в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов”. Показателите са му добри и най-вероятно то и майка му ще бъдат изписани следващата седмица. 

 

Повече за случая може да разберете от видеото на Bulgaria ON AIR

 

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising