ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стотици се прегледаха за грип във ВМА

Puls.bg   |   09 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Стотици се прегледаха за грип във ВМА

Източник: iStockphoto

Стотици се прегледаха за грип във Военномедицинска академия (ВМА). От Катедрата по инфекциозни болести съобщават, че близо 200 души са посетили грипния кабинет от 29 декември досега. 

 

Кабинетът се разкрива всяка година заради грипния сезон. „След новогодишните празници наблюдаваме нарастване на броя на заболелите, като на място преценяваме дали се нуждаят от амбулаторно лечение или трябва да бъдат хоспитализирани”, коментира полк. доц. Георги Попов, оглавяващ Катедра по инфекциозни болести към ВМА.


Пациентите трябва да избягват самолечение, а да потърсят лекарска помощ още при първите симптоми. По този начин ще избегнат усложнения като пневмонии, менингоенцефалити, отити, синузити, неврити и други, посочи доц. Попов.

 

„Пациентите, които идват в този кабинет най-условно могат да бъдат разделени на две групи, в зависимост от симптоматиката”, каза още той. И изтъкна, че има разлика между обща настинка и грип. Затова от голямо значение е лечението. 

 

Припомняме, че в Русе бе регистриран първи случай на щама „Хонконг“ за страната. От държавната здравна инспекция предупредиха, че именно той може да предизвика грипна епидемия. Сега върлува и щамът „Мичиган“.  „Към момента засеченият грипен вирус е H2N3 - “Хонконг”, който е по-благоприятен, защото голяма част от населението вече се е срещала с него и има изграден имунитет. Засегнати от него ще са най-вече малките деца и хора с преходни и хронични заболявания. Очакванията са грипният сезон да е по-силен в края на месец януари”, прогнозира още доц. Георги Попов.

 

Остро начало, болки в ставите, очите, обща интоксикация, отпадналост, липса на настроение, висока температура над 38 градуса, придружена с втрисане, суха кашлица. Това са основните симптоми на грипа. „При общата настинка нещата са постепенно започващи с първоначални белези. Тук водещото е едно кихане, температурата е повишена, но е под 38 градуса”, поясни инфекционистът от ВМА, който съветва да консумираме повече плодове и зеленчуци, както и да приемаме течности, за да се предпазим. Препоръката му е болните да се изолират вкъщи, да носят маски и да спазват много добра хигиена на ръцете, защото грипните вируси се задържат по повърхностите и от тях лесно се пренасят на други хора.

 

Най-много болни от грип има в областите Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол. 
 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising