ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатни прегледи за жени с рак на маточната шийка

Puls.bg   |   09 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Безплатни прегледи за жени с рак на маточната шийка

Източник: УСБАЛО

Безплатни прегледи и консултации за жени с доказан рак на маточната шийка ще се проведат в столицата. Те са организирани от Университетската специализирана болница по онкологични заболявания (УСБАЛО), за периода от 15 януари до 3 февруари. 

 

Повод за прегледите е Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка, която всяка година отбелязваме в края на януари. Те ще се осъществяват от гинеколог, лъчетерапевт, а при необходимост и от химиотерапевт на болницата. 


Консултациите ще се извършват в Клиниката по лъчелечение, всеки работен ден (без сряда) от 9 до 10 ч. и от 14 до 15 ч. Желаещите могат да посетят безплатно гинеколог всеки работен ден от 10 до 11 ч. При нужда от консултация с химиотерапевт, пациентите ще бъдат насочвани към такъв, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13 до 14 ч. 

 

Всички, желаещи да се възползват от безплатните прегледи, трябва да си запишат предварително час на телефон 02/80 76 299. 

 

Ракът на маточната шийка може да се предотврати чрез скрининг и профилактични прегледи. Развитието на заболяването може да се избегне, ако се установят предраковите състояния навреме и бъдат лекувани. Данните за страната ни показват, че едва 40% от пациентките с този вид рак са диагностицирани в първи стадий. Във втори са около 20%, докато процентът на установени в късните 3-ти и 4-ти стадий е 40%. 

 

Ракът на шийката на матката е вторият по честота, който засяга половите органи на жените. Причинява се от човешкият папилома вирус. С рак на маточната шийка са диагностицирани около 1 100 жени у нас всяка година, 400 от които умират. 

 

Страната ни влиза в групата от 87 държави в света, които разполагат с национални програми за имунизация срещу рак на маточната шийка. Те са финансирани с публични средства и осигуряват безплатна имунизация за момичетата на 12 и 13-годишна възраст. Личните лекари информират родителите на момичета за възможността. Данните от 2017 показват, че процентът на ваксинираните в Европа е между 17 и 84. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter