ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болници посрещнаха новата година с дългове

Puls.bg   |   03 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Болници посрещнаха новата година с дългове

Източник: Bulgaria ON AIR

Десетки лечебни заведения в страната посрещнаха 2018 г. с натрупани дългове от старата. След кризата във Врачанската болница, тези в Белоградчик и Видин са с опасност от затваряне, съобщава Bulgaria ON AIR. 

 

Дългът на видинската областна болница е 5 млн. и половина. От тях 2 млн. лева са само за медикаменти и консумативи, а останалата част - за заплати и осигуровки, като и неизплатени пари за саниране на сградата. 

 

Припомняме, че през декември 2017 г. медиците от белоградчишката болница спряха работа заради неполучени заплати. Лечебното заведение има задължения за над 800 хил. лв., от които около 500 хил. за доставчици. Това е основната причина работещите там да получават само аванс през последните няколко месеца.

 

Очаква се от Община Белоградчик да изтеглят заем, с който да бъдат изплатени половината от заплатите на персонала, който се стопява. От там обясниха пред Bulgaria ON AIR, че все още текат преговори с основния кредитор, за да се постигне споразумение, което да удволетвори и двете страни. В края на годината 23 медици са напуснали МБАЛ Белоградчик, някои от тях са завели и дело заради месечни възнаграждения, които все още очакват. Въпреки трудоностите, персоналът на болницата продължава да работи по график. 


Както вече писахме, Министерство на здравеопазването взе спешни мерки за оздравяването на болниците, изпаднали в най-тежко финансово състояние. От екипа на министър Кирил Ананиев обявиха, че състоянието на МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч ще се подобри до три месеца. И увериха, че водят преговори с кредиторите на всички болници със задължения, които са с 50 и повече процента държавно участие. 

 

 

В средата на декември 2017 г. прокуратурата и здравно министерство обявиха, че Националната здравноосигурителна каса се източва по схемата „болница в болница“. На специален брифинг стана ясно, че тече проверка на договорите на държавни и общински болници във всички области на страната. Резултатите от нея трябваше да бъдат готови до 20 декември. Очаква се този месец здравният министър Кирил Ананиев да даде яснота кои са субектите, сключвали неизгодни договори за милиони. 

 

Във видеото може да видите повече за състоянието на болниците във Видин и Белоградчик: 

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter