ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Над 6 000 души учат в МУ-Пловдив

Puls.bg   |   02 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Над 6 000 души учат в МУ-Пловдив

Източник: МУ-Пловдив

Над 6 000 души са студентите в Медицински университет - Пловдив за учебната 2017-2018 г. 40% от тях са чужденци, избрали да учат на английски език. Това съобщиха от висшето учебно заведение в града под тепетата и направиха своеобразна равносметка за постиженията през изминалата година. 


„Интересът към медицината и към магистърската степен е много голям. При нас кандидатстват по 5 човека за едно място”, обяви проф. д-р Стефан Костянев, ректор на МУ-Пловдив. И поясни, че до момента университетът е разполагал с капацитет от 1 800 места в Медицинския факултет, но благодарение на материалната база той е увеличен на 2 600. „Това означава, че можем да увеличим приема, като се вземат предвид и ресурсите, което е хубаво, защото по този начин ще можем да отговорим на изискванията. Още повече, че има действително огромен дефицит на лекари в страната и в чужбина”, обясни още той. 

 

Ръководството на университета се похвали и с промяната в начина за влизане в МУ-Пловдив. „Това не стана изведнъж – в рамките на няколко години последователно ние променихме системата, така че тази година при нас изпитът беше така, както при най-големите западни университети с тест по биология, тест по химия, мобилен принцип в рамките на един ден. Въпроси, които имат различни нива на сложност, които тестват не само паметта на студентите, а и другите им възможности и качества. Поради това имахме над 30% по-голямо участие. Това означава, че можем да подбираме и по-качествени студенти”, коментира проф. Костянев.


Изграждането на Студентски административно-информационен комплекс е едно от постиженията през 2017 г., което отчетоха от висшето учебно заведение в Пловдив. От ръководството обясниха, че през 2018 г. искат да стартират строителството на нов учебен корпус, както и да ремонтират старите сгради на болниците. 

 

 

Създаването на симулационен тренировъчен център е друго постижениеа на МУ-Пловдив през старата година. В него много студенти могат да приложат на практика своите знания, научени по време на лекции. „Идеята е догодина да сертифицираме този център. Той е един от най-добрите в Южна Европа и с него ставаме технологични лидери в областта на техническото образование, на виртуалния свят, защото живеем в дигитално време, работим с дигитално поколение и това са неизбежни стъпки”,  коментира още ректорът на университета.


 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter