ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Отмениха мораториума за нови лекарства

Евгения Маринова   |   21 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Отмениха мораториума за нови лекарства

Източник: IStockphoto

Мораториумът върху плащането на нови иновативни лекарства за 2018 г. отпада. Това реши единодушно парламентът, след като гласува на първо и второ четене актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година.

 

Депутатите гласуваха да се отмени параграф 6 от преходните и заключителни разпоредби на нормативния акт, който гласеше, че през 2018 г. НЗОК няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.

 

Депутатите приеха поправката единодушно със 192 гласа „за“.

 

Законопроектът за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. беше внесен с подписите на председателите на всички парламентарни групи.

 

Спорният параграф 6 бе атакуван от президента Румен Радев, който наложи вето върху текста. То обаче беие отхвърлено от депутатите на мнозинството в края на миналата седмица. Държавният глава обвини управляващите, че са загубили човешкия си облик, а премиерът Бойко Борисов отвърна, че е готов да преразгледа мораториума. Последва среща по темата между премиера и държавния глава, след което бе обявено, че мораториумът ще остане, но средствата за лечението на пациентите, които се нуждаят от иновативно лечение, ще се платщат от бюджета. Последва серия от разговори между председателите на всички парламентарни групи с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. 

 

Така от ГЕРБ поискаха актуализация на бюджета на НЗОК за догодина за отпадане на спорния параграф с условие постигане на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи.

 

Днес спорният текст за мораториума отново беше обсъден в пленарна зала. Дебатите по гласуването на актуализацията на бюджета на националния здравен фонд за следващата година откри вносителят на промяната Цветан Цветанов, който благодари за постигнатия консенсус между партиите.

 

Ще сложим край на сагата, която продължи два месеца, каза от трибуната Нигяр Джафер (ДПС). Тя посочи, че днес парламентът с решението си ще направи прецедент с отмяна и актуализация на бюджета на НЗОК на следващия ден след обнародването му в Държавен вестник и това се случва безпрецедентно с консенсус на всички парламентарни групи.

 

Ние приехме противоконституционен текст и накарахме изпълнителната власт да го изпълни, прекрачвайки други текстове на законодателството, каза Джафер. Създавайки 6 комисии, здравният министър нямаше как да не пристъпи законодателството, защото трябваше да спази Закона за обществените поръчки и цените на новите молекули щяха да са с по-висока цена, отколкото през Здравната каса.

 

С мораториума нямаше да защитим интереса на пациентите, нямаше да постигнем фискални цели, а щяхме да ощетим бюджета на фонда, каза Джафер. Тя обърна внимание, че ако плащането на новите иновативни лекарства се финансира от резерва, то бюджетът на фонда остава на санитарния си минимум още преди да влезе в сила. Резервът е не повече от 80 млн. лева в момента. Ако сумата, която трябва да се плати за иновативните молекули догодина, е 50 млн. лева, то бюджетът е на санитарния минимум. Днес не можем да говорим за консенсус, а за замазване на грешка, коментира тя.

 

 

Проф. Георги Михайлов (БСП) изрази позитивно отношение към постигнатия консенсус, но допълни, че проблемите за иновативните лекарства са само част от пъзела и призова за преосмисляне на подхода.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази безпокойство, че решението за отпадане на мораториума не е осъзната грешка от страна на управляващите, а е в резултат на политически натиск. По думите и е хубаво, че въпросът се решава в парламента, а не от изпълнителната власт в лицето на премиера, както при други казуси.

 

Още икономически новини може да прочетете в Investor.bg 

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter