ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

ГЕРБ срещу мораториума върху частните болници на БСП

Puls.bg   |   07 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
ГЕРБ срещу мораториума върху частните болници на БСП

Източник: IStockphoto

Предложението на БСП за мораториум върху частните болници е противоконституционно. Това предложение на пръв поглед трудно може да бъде определено по друг начин, освен като противоконституционно, каза пред журналисти в парламента д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ. 

 

„Учудвам се на отношението на колегите, които не подкрепиха идеята за следващата година да не се финансират новите дейности. В никакъв случай не разделяме видовете собственост. Решихме следващата година, за да се прецизира националната здравна карта да може 1 година касата да не финансира такива структури“, коментира тя. 

 

„Нямаме нужда от поредния опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването, които така или иначе са безспорни“. Така д-р Дариткова коментира предложението на парламентарната група на БСП за криминализиране на реекспорта на лекарства и пререгистриране на болниците от търговски дружества в лечебни заведения. 

 

„Важно е да видим елементите на тези предложения на БСП. Винаги съм се въздържала от квалификации, но преди няколко дни Корнелия Нинова смело излъга, че в Закона за бюджета на НЗОК и на държавата те били предложили вече да отпадне функционирането на лечебните заведения за болнична помощ като търговски дружества. Такова предложения нямаше и това може да бъде проверено“, обясни още д-р Дариткова. 

 

 

По-рано представителите на левицата внесоха проекторешение за забрана за лицензиране на нови болници. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че тя и колегите й ще внесат и предложение държавните и общински болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения, по смисъла на Закона за лечебните заведения. „Да поставим началото на решенията на проблемите в здравеопазването чрез обективен, без оглед на политически пристрастия...“, каза тя. И уточни, че по този начин ще се заговори за нов модел на здравеопазването, който ще бъде в полза на българските пациенти. 

 

Народните представители от „Воля“ също дадоха брифинг, на който поискаха децентрализация на Националната здравноосигурителна каса. Това е един от основните приоритети в работата на депутатит от парламентарната група до Нова година. „Считаме, че когато в здравеопзването се даде естествена конкуренция и частно предприемачество – дали като застрахователен фонд, дали като частна Здравна каса, е доказано, че частният предприемач упражнява по-добър контрол, отколкото държавата“, обяви Пламен Христов от „Воля“.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter