ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

БЛС иска по-строг контрол върху лекарствената политика

Puls.bg   |   07 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
БЛС иска по-строг контрол върху лекарствената политика

Източник: БЛС

Български лекарски съюз от години апелира за предприемане на проверки в системата и налагане на засилен контрол върху лекарствената политика. Това се казва в официално становище на съсловната организация по повод нелегалната търговия с лекарствени продукти и проведената спецакция в страната. 

 

„В редица свои становища и позиции до институциите, съсловната организация е подчертавала значението на ефективния контрол върху лекарствата, тъй като от години основният преразход в бюджета на НЗОК се формира от това перо. Не е тайна, че голяма част от надсъбраните средства за здраве, с които би следвало да се изплати т.нар. „надлимитна“ дейност на лечебните заведения, която е реално извършена в полза на пациентите, се пренасочват за запълване на дупки в лекарствения сектор“, пишат от Лекарския съюз. И уточняват, че от държавните органи зависи разпределението на финансовия ресурс и контрола върху разходването на фискалния бюджет. 

 

Всеки, който си позволява да злоупотребява с публични средства, следва да понесе законова отговорност за действията си. От съсловната организация се надяват, че участниците в нелегални схеми за износ на лекарства ще бъдат публично оповестени и ще получат заслуженото си. Така ще се избегне уронване авторитета на лекарското съсловие, тъй като не може медиците у нас „да се поставят под общ знаменател със знак за вина“. 

 

„Всеки, който е дръзнал да спекулира със здравето на пациентите, посредством разходване на държавни средства за лични интереси, заслужава да получи своето законово наказание. От БЛС настояваме за доказване на персонална вина, след детайлни проверки на участниците в нелегалната търговия. Ако след тях, се докаже вина на колега от гилдията, лекарския съюз категорично ще заеме позиция и мерки. Дотогава обаче, не е редно да се уронва авторитета на всички лекари, като се посочва участие на такива, без това реално да е проверено и доказано“, споделя д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС. 

 

От Български лекарски съюз са категорични, че тиражирането на послания, които навеждат на мисълта за колективна вина на лекарите и участието им в „схеми“, нагнетява излишно напрежението в сектора, което влошава  отношенията между лекар и пациент.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising