ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Регистрираха първия грип у нас

Puls.bg   |   06 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Регистрираха първия грип у нас

Източник: iStockphoto

Първият грип за сезона бе регистриран в България. Той се е от тип В, група „Ямагата“. Това потвърди пред Bulgaria ON AIR проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

„Тези вируси представляват от около 40% от доказаните в Европа грипни вируси“, каза тя и припомни, че през 2016 г. вирусите от тип В са били със слава циркулация у нас, докато тези от тип А са били доста по-силно преобладаващи. Сегашният вид се различава от миналогодишния по-това, че симптомите са почти едни и същи, но протича по-тежко", отбеляза още тя в студиото на "България сутрин".
 
Общо грипните вируси причиняват по-сериозни симптоми. Това са основно повишена температура над 38% градуса, суха кашлица, главоболие, болки в мускулите и ставите, възпалено гърло, силна отпадналост. Те са значително по-тежки в сравнение със симптомите на обикновените простудни заболявания, уточни Корсун. 

 

Децата под 5 години, лица над 65 години и такива със съпровождащи ги хронични заболявания, са най-уязвимите на грип групи. 

 

Има два препарата, които показват добра ефикасност при въпросния вирусен щам. „Има препарати, които атакуват самите вируси, за разлика от другите респираторни заболявания, за които няма антивирусно лечение. Тези два препарата са ефективни както за лечение, така и за предпазване от грип“, коментира специалистът от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Все още не е късно да се ваксинираме. "Грипът е сериозно заболяване! В България е много нисък процентът на ваксиниралите се. Подценява се сериозността на вируса. Трябва да се спазват правила за ежедневно поведение - избягване на контакт с болни хора, болните да си стоят вкъщи и стриктна лична хигиена", посочи още проф. Корсун. 

 

Още от разговора може да видите във видеото:

 


 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter