ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Бойко Пенков: Няма и минута спокойствие в здравния сектор

Puls.bg   |   04 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Бойко Пенков: Няма и минута спокойствие в здравния сектор

Източник: Bulgaria ON AIR

Няма и минута спокойствие в здравния сектор. Министерството на здравеопазването отдавна има сигнали за нелегално изнасяне на медикаменти от страната. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването. 

 

„Не бива по никакъв начин да се неглижират усилията на НАП, ДАНС, БОП, МВР, Изпълнителната агенция по лекарствата, които в продължение на година работят по тези неща“, каза той по повод разбитата на скоро схема за износ на лекарства. Аптеката и болницата имат право да продадат и изпишат лекарство на пациент, но не и да го продадат на търговец. Така се ражда ролята на "търговец от търговеца", който нелегално изкупува медикаменти, останали прикрити или изписани повече, отколкото има нужда. Участието на лекаря в тази схема е, че възлага терапия, която не е необходима на пациента, обясни той в студиото на „България сутрин“. Д-р Пенков каза още, че до няколко дни ще стане ясно дали в случая е участвал и директор на болница. 

 

От всички новокандидатсващите молекули, върху които има известно ограничение за следващата година, има три, за които няма алтернативна терапия в България. Това са лекарства за редки заболявания, които Комисията по редки заболявания не е обсъдила дали да ги предложи на Касата да ги включи в своята листа за лечение. За останалите има много заместители, показват данните на НЗОК, стана ясно още от думите на заместник-министърът. Той бе категоричен, че съществуват нови и иновативни терапии, които се прилагат у нас и в момента. 

 

По-рано пациент, преборил се с рака, обяви пред Bulgaria ON AIR, че акциите на ГДБОП срещу износа на лекарства целят да изместят вниманието от мораториума върху новите лекарства. Аделина Банакиева уточни, че още преди 4 години пациентските организации са сезирали властите за проблема с износа на лекарства от страната. 

 

„Ако дадено лекарство все още не е регистрирано в България, а има регистрация в Гърция, ние не можем да накараме дадения производител, в условията на пазарна икономика, с пистолет в главата, да дойде и да си регистрира продукта“. Така Пенков отговори на думите на пациентката и обясни, че в момента се разработват текстове за промени в Закона за лекарствата, които съвсем скоро ще бъдат пуснати за обществено обсъждане. Те предвиждат държавата да реагира и в случаи, в които се налага да се търси медикамент, който не е регистриран в България. 


Още от разговора може да видите във видеото: 

 

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter