ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ендокринолози искат скрининг за диабет при бременните

Puls.bg   |   14 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Ендокринолози искат скрининг за диабет при бременните

Източник: IStockphoto

В България е нужна национална програма за мониториране на диабета при бременните. Изследване на кръвната захар трябва да се прави не само между 24 и 38 гестационна седмица, но и преди и непосредствено след зачеване. Това заяви пред журналисти проф. Анна-Мария Борисова. Тя даде старт на Националната информационна кампания на Българското дружество по ендокринология в Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. 

 

Тази година фокусът на глобалната инициатива, която е под надслов: „Нашето право на здравословно бъдеще. Действай днес, за да промениш утрешния ден“, е именно върху женското здраве. Диабетът е деветата причина за смърт при 2,1 млн. предствителки на слабия пол за година. Статистиката показва, че повече жени губят живота си заради заболяването, отколкото мъже. 

 

Скринингът за диабет при бременните е много важен. Наше е правото да дадем здравословно бъдеще на бременните, майките, за да имат те едно здраво поколение, обясни проф. Борисова. 

 

Бременността при жена с известен диабет трябва да е планирана, но две трети от случаите у нас не са. Това излага на риск не само майката, но бъдещото й дете, каза от своя страна проф. Цветелина Танкова

 

Българско дружество по ендокринология предлага въвеждане на нов алгоритъм на поведение за оценка на рискови фактори за възникване на захарен диабет тип 2 и гестационен диабет при бременни жени. Специалистите са категорични, че гинеколозите у нас трябва да обръщат по-голямо внимание на своите пациентки и задължително да ги насочват за изследване на кръвната захар, ако при тях има рискови фактори. Такива са фамилна обремененост, тютюнопушене, наднормено тегло или затлъстяване, проблеми със щитовидната жлеза, двуплодна бременност и други. „При жените с асистирана репродукция е голям процентът на тези с гестационен захарен диабет“, добави проф. Танкова и уточни, че той се появява  по време на бременността, а не преди това. 

 

 

Плодът е изцяло зависим от майчиното заместване с тиреоидни хормони за нормалното си развитие през първия и втория триместър, когато се оформя мозъкът на детето, допълни проф. Борисова. И изтъкна, че до шестия месец бебето не разполага със щитивидна жлеза

 

Прееклампсия, малформации на плода, влошаване на зрението, спонтанен аборт, увреждане на бъбречната функция, наднормено тегло, са малка част от проблемите, които могат да срещнат жените, ако не знаят, че имат диабет или не го контролират. Затова специалистите от Българското дружество по ендокринология призовават лекарите у нас да осигурят по-голям достъп на бременните до скрининг за диабет, да ги обгрижват и информират за заболяването. 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising