ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатно изследване на дишането в Александровска

Puls.bg   |   13 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Безплатно изследване на дишането в Александровска

Източник: IStockphoto

Безплатно изследване на основните показатели на дишането (спирометрия) и измерване капацитета на белите дробове (пулсоксиметрия) ще се проведе в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“. То ще се проведе от 11 до 14 часа на 15 ноември, по случай Световния ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), който отбелязваме ден по-късно. 

 

Всички болни от ХОББ, които искат да се възползват от консултациите, ще разговарят с клиничен психолог, който ще им направи психодиагностика чрез интервю. Неговата цел е преодоляване на депресията в тежките стадии на заболяването.

 

На 15 ноември в Александровска болница ще бъдат обявени мерките за подобряване контрола на заболяването и качеството на живот на хората с ХОББ. Водещи специалисти ще дадат повече информация за Националната програма за хронични респираторни заболявания и предстоящите инициативи на Националната информационна кампания „Дишам свободно“

 

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е сериозно респираторно заболяване, което ограничава притока на въздух до белите дробове. Причинява възпаление и увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, което затруднява дишането.

 

Милиони хора по света страдат от Хроничната обструктивна белодробна болест, а засегнатите от нея в България са над половин милион души. Често болестта се открива на по-късен етап от нейното развитие, когато при болните има необратими последици в дробовете.

 

 

Само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Болестта убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно. Очаква се към 2030 година болестта да бъде втора причина за смърт в света.  


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter