ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекари от ВМА измерват безплатно кръвна захар

Puls.bg   |   13 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Лекари от ВМА измерват безплатно кръвна захар

Източник: ВМА

Безплатно измерване на кръвната захар ще направят лекарите от Клиника по ендокринология и болести на обмяната към Военномедицинска академия. Инициативата е по случай Световния ден на борба с диабета - 14 ноември. 

 

Медиците ще бъдат на разположение във фоайето на клиниката, от 09 до 13 часа. Всеки, който иска да получи безплатна консултация, може да дойде на място в болницата, без да прави предварително записване. 

 

Безплатното измерване на кръвната захар е поредната инициатива на ендокринолозите от ВМА, която има за цел превенция и ранно откриване на заболяването, което засяга все повече хора у нас. 


Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация (МДФ) и Световната здравна организация. 

 

Изследване на JTN Research и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АRPharM), проведено през май 2017 г. показва, че 34% от анкетираните не са измервали нивото на гликирания си хемоглобин през последните 12 месеца. Данни, които са доста притеснителни. Почти 75% от лекуващите се с таблетки са отговорили, че знаят стойностите на кръвна захар на гладно, които са проблемни и реално 90% от тях посочват нива над 6 ммол/л. За сравнение, през 2013 г. над 94% са дали като отговор над 6 ммол/л, което е индикация за леко намаляваща информираност. 

 

 

Един от основните изводи от проучването е, че 15% от диабетиците не знаят какви са притеснителните нива на кръвната захар, средно 34% от диабетиците не са измервали нивото на гликирания си хемоглобин през последните 12 месеца, а около 20% от тях не познават дефиницията на гликиран хемоглобин. 

 

Близо 484 хил. души в България страдат от диабет, като новодиагностицираните годишно са между 12 и 15 хил. По данни на Международната диабетна федерация в света живеят 415 млн. души със захарен диабет, като до 2040 г. се очаква броят им да достигне 462 млн.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter