ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

БЛС: Потребителската такса да е обвързана с минималната заплата

Puls.bg   |   18 октомври 2017   |   Коментари 2
   
   
БЛС: Потребителската такса да е обвързана с минималната заплата

Източник: Bulgaria ON AIR

Потребителската такса за посещение на лекар трябва да е обвързана с минималната работна заплата. Тя е основен измерител във всички сектори на нашия живот и Министерски съвет трябва да вземе решение за размера на сумата. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Български лекарски съюз. В студиото на „България сутрин“ тя коментира искането на лекарите. 

 

„Това е потребителска такса, идеята на която е да регулира потока от ненужните посещения при лекар и да поеме административните разходи. Защото това, което заплаща Касата, е медицинска дейност. Потребителската такса поема това, което представлява административната дейност. В Закона за здравното осигуряване се казва, че се плаща потребителска такса и точно там е уточнено каква е функцията на потребителската такса“, посочи тя. И обясни, че потребителската такса не означава такса за преглед, защото самият той е включен в цената, която се плаща от Здравната каса. „Потребителската такса е за издаване на документи, плащане на вода, ток, заплата за медицинска сестра, пари за отпадъци, софтуер, наем на помещението", допълни тя. 

 

От Български лекарски съюз настояват таксата да е обвързана с минималната работна заплата, така както е било през 2012 г. „Оттам нататък, дали тя ще бъде 1%, дали ще бъде 0,75% или 0, 50%, това е решение на Министерски съвет… Ако все пак решат таксата да бъде 1%, това ще бъде, 4, 60 лв.“, каза още д-р Павлова. 

 

 

На въпрос на зрител трябва ли лекарят да издава касова бележка при получаването на потребителската такса (защото впечатлението му е, че това не се прави), д-р Галинка Павлова обясни, че това е задължително и всички медицински практики разполагат с касови апарати, които са свързани с Национална агенция по приходите. 

 

От 5 300, в момента общопрактикуващите лекари у нас са 4 400. И една лекарска практика получава от Здравната каса около 3 хил. лв. , алармира заместник-председателят на Български лекарски съюз. 
 
Още от разговора може да видите във видеото:

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Gost     2017-10-19 15:46:03
Плащаме,доплащаме - за всичко в родното здравеопазване.И за това хората се отказват въобще да се осигуряват.
Nel     2017-10-18 17:14:33
Не съм съгласна.Работя за минимална заплата, нищо че имам магистърска степен, чудя се сак да издържам и студент и накрая да давам на личния лекар половинота си надник за деня, за да има той и джобни пари.Никой не издава касова бележка за тези пари.Какви са му разходите за два листа хартия, които пуска за подпис от пациента?
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter