ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Всеки втори у нас е застрашен от диабет

Puls.bg   |   17 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Всеки втори у нас е застрашен от диабет

Източник: Българска Диабетна Асоциация

Всеки втори българин е затрашен от диабет. Статистиката показва, че 20% от населението у нас страда от затлъстяване, а 60% от българите са с наднормено тегло. Хората с наднормено тегло са потенциална рискова група за развитието на преддиабет и диабет и оттам съответно на сърдечносъдови заболявания. Това стана ясно по време на инициативата „Заедно за превенция на диабета“, провела се в градинката пред УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” в София. 

 

Десетки пациенти се възползваха от безплатните изследвания за кръвна захар, кръвно налягане, измерваха теглото и обиколка на талията. 

 

„Ако през 2013 г. пациентите, страдащи от заболяването, са били 375 млн., то през 2030 г. броят им ще надхвърли 576 млн.”, каза проф. д-р Ивона Даскалова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинска академия и председател на УС на Българска диабетна асоциация. 

 

„В България от диабет страдат близо половин милион души. Ако през 1992 г., пациентите с диагноза захарен диабет са били около 3%, проучване от миналата година показва, че вече са 8%. През 2030 г. се очаква 15% от българите да бъдат диагностицирани със  захарен диабет”, каза от своя страна проф. д-р Ивона Даскалова. Тя допълни, че ранното откриване и лечение на метаболитния синдром може да окаже влияние не само върху превенцията на захарния диабет, но и на сърдечносъдовите заболявания. Затова хората не трябва да пренебрегват профилактиката. 

 

Натрупването на килограми често води до покачване на артериалното кръвно налягане, завишени стойности на кръвната захар на гладно, завишен холестерол, триглицериди, които се смятат за  основни фактори за отключването на метаболитен синдром.  „Заболяването може да се докаже с измерване на талия и ханш заедно с килограмите, кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и триглицеридите”, каза доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. И уточни, че пациентите с метаболитен синдром са изложени на два пъти по-висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и пет пъти по-висок риск за изява на диабет, отколкото при останалите хора.


 
Организатор на събитието е Българска диабетна асоциация. Неговата цел е да осигури актуална, обективна и изчерпателна информация за профилактиката и превенцията на метаболитния синдром, който е основен рисков фактор за развитието на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Накрая всички участници в инициативата засадиха дръвчета от вида планински ясен, като по този показаха символично ролята на начина на живот,  на двигателната активност, на хранителния режим и дори на определени растителни съставки за подобряване работата на метаболизма.  


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising