ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пирогов: Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно

Puls.bg   |   13 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Пирогов: Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно

Източник: Bulgaria ON AIR

Разделянето на сиамските близнаци от Сливен е анатомично невъзможно, функционално непълноценно и технически несъоществимо. Това реши консилиумът, свикан след постъпването на Богдан и Янко в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“. В него участват представители на Министерство на здравеопазването, детски национални и републикански консултанти от болницата, както и от УМБАЛНП „Св. Наум“, УМБАЛ „Александровска“ и Национална карадиологична болница. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен, категорични са специалистите.
 
Припомняме, че сиамските близнаци бяха преместени в „Пирогов“ на 15 август. Те са били в тежко увредено общо състояние, интоксикирани, с намаляване на телесното тегло, с изоставане във физическо и психическо развитие, още при постъпването си в Детската реанимация на болницата. Направени са им различни високоспециализирани образни и функционални изследвания.  Децата са подробно прегледани от 14 водещи специалисти – 5 от тях са национални консултанти, 1 е републикански консултант, а останалите са завеждащи клиники и отделения.

 

Прегледът на сърдечно-съдовата система на близнаците показва, че при Янко има тежка патология - примитивно сърце с общо предсърдие и хипертрофирала обща камера. Богдан е с функционално увредено сърце с персистиращ артериален канал и ляво-десен шънт. Оперативна интервенция за разделянето на близнаците от страна на общата им сърдечно съдова система е практически невъзможно и носи изключително висок риск с възможен смъртен изход както за близнак едно, така и за близнак две, показва заключението на кардиологът.

 

Другите изследвания на децата от Сливен също не дават надежди за разделянето им. При едното има функционираща дихателна система, докато при другото липсват бели дробове, което е несъвместимо със самостоятелен живот. Становището на ортопед-травматолог е, че тежестта на аномалията е такава, че разделянето на тазовия пръстен, кръвоснабдяването и инервацията на долните крайници на близнаците, както и създаването на самостоятелно тазово дъно по хирургичен път е практически неосъществимо.

 

 

Междувременно Фондът за лечение на деца в чужбина съобщи на последното си заседание, че отказва помощ на семейството на сиамските близнаци за лечението им. Родителите им обявиха пред Bulgaria ON AIR, че ще съдят както Фонда, така и Министерство на здравеопазването, защото заради тях се е забавило лечението на децата и по този начин рискът да оживеят намалява. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter