ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Започна фестивал на червенокръстките и здравни филми

Puls.bg   |   13 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Започна фестивал на червенокръстките и здравни филми

Източник: XVII Международен фестивал

Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми започна във Варна. Официалната церемония по откриването се проведе под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили. По червения килим преминаха вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и патрон на фестивала, председателят на Български червен кръст акад. Христо Григоров, ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов, председателят на областния съвет на БЧК-Варна г-н Илко Раев, художественият директор на фестивала проф. Божидар Манов, както и много актьори, режисьори, кинодейци, политици и общественициот различчни държави. На фестивала присъстват над чуждестранни 15 делегации. 

 

„Ако не бяха Вашите действия, ако не беше Вашата намеса, ако не беше изключителният професионализъм на лекарите от Варненския медицински университет и варненските болници, нямаше да бъдат спасени много човешки животи, нямаше да може да се върне вярата на много семейства- вярата, че и след трагедията и нещастията има хора, които са на своя пост, за да помогнат и да подадат ръка!“. Това заяви Илияна Йотова, която откри XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми.

 

„Поклон за това, което направихте, за да ни изкарате от дребнодневието и злобата, които ни заливат всекидневно. Само културата и изкуството ще ни дадат глътка въздух и възможност да продължим напред! Благодаря на всички и желая успех!“, каза ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов. 

 

Международният форум ще продължи до 15 октомври. Неговата публиката ще може да види 202 филма, от които 32 български, които са селектирани от 1900 ленти. Заглавията ще бъдат оценявани от италианският режисьор Бепе Чино, който е председател на международното жури.  Останалите членове са Арман Пеккая от Турция, доц. Емануела Мутафова, декан на Факултета по обществено здравеопазване към МУ-Варна, режисьорът Павел Васев и актрисата Яна Маринова.

 


Присъстващите ще могат да се запознаят и с работата на Академията по документално кино. Там млади активисти се обучават да отразяват със средствата на съвременната кинодокументалистика най-важните моменти от дейността на хуманитарната организация. Ръководител на специалната секция на академията - „Ретро ателие“, е директорът на дирекция „Библиотека и архив“ в международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Грант Мичел.

 

Голямата награда на фестивала е стъклена пластика, приемник на най-престижното отличие от първите издания на червенокръсткия фестивал „Златният кораб“. Тя е изработена от проф. Гайдов.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter