ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Специалисти настояват за скринингова програма за глаукома

Puls.bg   |   12 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Специалисти настояват за скринингова програма за глаукома

Източник: IStockphoto

Държавата трябва да инвестира в ефективен скрининг  за глаукома, с ясни предскринингови критерии. По този начин откриваемостта на заболяването в България ще се увеличи с три пъти. Около тази теза се обединиха специалисти, ангажирани в борбата с глаукомата, които се събраха на нарочна пресконференция в София, организирана по случай Световния ден на зрението (12 октомври). На нея бе отчетена ефективността на кампанията за безплатни прегледи, на Пациентска организация „Глаукома“ и Института за здравно образование. 

 

С подобна скинингова програма за глаукома ще намалее не само броят на хората, които всяка година губят зрението си, а и финансовата тежест за държавата, посочиха специалистите по очно здраве и изтъкнаха, че глаукомата е една от основните причини за необратима слепота в света.

 

„Мерете си вътреочното налягане редовно - както си мерите кръвното“, призова Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома“.  От своя страна доц. д-р Наталия Петкова, основател на Българско глаукомно дружество, посочи, че диагноза не може да бъде поставена само с измерване на вътреочно налягане, необходими са допълнителни изследвания. Те се правят в университетски болници и специализирани очни клиники, подчерта тя.  Тя добави, че усилията трябва да се насочат към близките на болните. Напредналата  възраст, диабетът, ниското и високото кръвно, напреднали увреждания в зрителния нерв, високото късогледство, са други рискови фактори.

 

Източник: Институт за здравно образование

 

Пациентските организации и специалистите-офталмолози изтъкнаха още, че медикаментите за глаукома трябва да бъдат реимбурсирани на 100%, както и Националната здравноосигурителна каса да поеме и скъпите изследвания, които досега не е заплащала. 

 

„Благодарение на общите усилия постигнахме важни стъпки. Кампанията изпълни задачата си. Когато тези резултати бъдат представени пред МЗ и НЗОК, се надявам те да направят и нещо допълнително. Искам да уверя, че всичко, което е излязло като ново лечение в световен мащаб, се прилага и у нас“, коментира проф. д-р Лъчезар Войнов, национален консултант по очни болести. 

 

 

Близо 2, 4 млн. души се разболяват от глаукома за година. У нас с до 1 септември с тази диагноза са диспансеризирани 81 109. От март до октомври тази година в страната са прегледани близо 2500 души. При 25% е открито повишено вътреочно налягане – основен рисков фактор за глаукома. „Реализиран е много висок процент на откриваемост от медицинска гледна точка. Затова държавата трябва да инвестира в скрининг, но при ясни критерии“, коментира проф. д-р Генка Петрова от фармацевтичния факулет на МУ.

 

Кампанията за очно здраве ще бъде официално закрита с благотворителна постановка. Тя ще бъде изиграна от незрящи актьори на 30 октомври в Народен театър „Иван Вазов“. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter