ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатни прегледи за ревматични заболявания в Пловдив

Puls.bg   |   12 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Безплатни прегледи за ревматични заболявания в Пловдив

Източник: ОПРЗБ

Безплатни прегледи за ревматични заболявания ще се проведат в Пловдив. Те са част от информационната кампания на Организацията на пациенти с ревматологични заболявания, която е по случай Световния ден за борба с артрита (12 октомври). 

 

За преглед могат да се запишат, както хора със симптоми за ревматично заболяване, така и такива с вече диагностицирано такова, които искат да потърсят второ мнение от специалисти в областта.


Консултациите в града по тепетата ще бъдат както следва:

 

УМБАЛ „Пълмед“


Ул. „Перущица“ 1А (пресечка на бул. „Пещерско шосе“), блок А, ет. 4, кабинет 404
24-25 октомври, от 10 до 16 часа
Предварително записване на телефон: 032/ 607 349 или 070031033

 

МБАЛ „Тримонциум“


Бул. „Цар Борис III Обединител“ 126, 
На 17 октомври от 10 до 12 часа, както и на 18 октомври от 13 до 15 часа
Записване на час на 032/ 663 966 или 032 632 077

 

Информационната кампания в България, по случай Световния ден за борба с артрита, е част от глобалната инициатива на Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР). Тази година тя е под надслов "Не отлагай, прегледай се днес" (Don't delay, connect today).

 

Днес Организацията на пациенти с ревматологични заболявания у нас иска да насочи вниманието на хората върху симптомите на две от трудно разпознаваемите ревматични заболявания - лупус и псориатичен артрит.

 

Силна умора, болезнени или подути стави, необяснима температура, обриви по кожата, проблеми с бъбреците, са основните симптоми на лупуса. Болестта може да бъде сбъркана с грип, бъбречна или сърдечна недостатъчност, затова не случайно я наричат Великия имитатор. 

 

Псориатичният артрит е системно, автоимунно, ревматично заболяване. Основните му симптоми са възпаление или оток на една или повече от ставите, ограничение в движенията, силна умора, сутрешна скованост, промени по ноктите, псориазис. 

 

„Решихме да популяризираме кампанията и в нашата страна, като акцентираме върху значението на ранната диагностика. У нас основен проблем е, че общопрактикуващите лекари не разпознават симптомите, не дават направления за преглед при специалист, тъй като са ограничени административно. Човек се лута и живее дълго време с болките, докато стигне до правилния специалист.“, обяснява Боряна Ботева, председател на организацията, член на борда на пациентското крило на Европейската лига за борба с ревматизма. Тя уточни, яе освен безплатните прегледи, от организацията са подготвили и информационен щанд в Бизнес парк София на 19 октомври (от 11:00 до 14:00 часа).

 

По повод днешния ден е създаден и специален въпросник, по поръчка на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) (може да бъде намерен на Фейсбук страницата на организацията), който всеки пациент може да попълни, ако има от горепосочените симптоми. Той е съставен от д-р Милена Кирилова и също е част от информационната кампания „Не отлагай, прегледай се днес!“.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter