ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

На дъното сме в ЕС по психиатрична грижа

Румяна Тасева   |   10 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
На дъното сме в ЕС по психиатрична грижа

Източник: iStockphoto

Интересна статистика пуска Евростат в Световния ден на психичното здраве...

 

Можете ли да си представите къде е България в класацията по грижи за психичното здраве? Разбира се, на дъното. Страната ни е с най-ниския брой психиатри на глава от населението. Едва, 76 на милион население. Как Ви се струва?

 

Изводите, които можем да си направим, са: че българите не се нуждаем от психиатрична помощ – което, уви, няма как да се потвърди; че психиатрите са ни абсолютно способни и 76 покриват нуждите на населението;... Тъжната истина, която не се нуждае от подкрепа от данни, защото си я знаем, е, че психичната помощ в България е не само занемарявана и пренебрегвана – тя е доведена до състояние на кома и хората с „ментални проблеми“ са оставени на Бога и шепа отдадени специалисти...

 

Докато държавната администрация бяга от отговорност по отношение намирането на решение проблемите на психиатричната помощ у нас, трябва да признаем, че и обществото ни като цяло него е грижа особено защо чете за поредния самоубийствен полет.


Психиатричните болести не се появяват изневиделица. Никой не е застрахован в един момент психиката му да не издържи на натоварването, което му поднася животът или никой не може да гарантира, че при него наследствено няма да се прояви заложен механизъм, при него, детето му или родител.

 

Тревожност, паник атаки, бърнаут, от друга страна, са толкова чести прояви на емоционална ескалация у нас и в същото време все още ни се налага да крием от семейства си, че посещаваме психотерапевт или отричаме необходимостта да се консултираме с психиатър...

 

Водещи по психиатрични грижи (от ЕС за 2015 г.) са държави като Германия (разполагаща с 18 200 психиатри, което се равнява на 21% от общия брой психиатри на територията на Европейският съюз), Франция – с 15 200, 17%, Великобритания – 11 800, 14% и Италия – 10 800, 12%. Вярно е, че населението на тези страни далеч не може да се сравнява с нашето, но разликата се изчислява бързо: близо 83 млн. живеещи в Германия могат да разчитат на 18 200 лекари, специализирали психични болести или 1 млн. имат на разположение около 223 психиатри по данните на същия източник.

 

 

 

Най-много психиатри на милион население се отчитат във Финландия (236), Швеция (230), Холандия (230) и Франция (228). Осем са държавите водещи по този показател или с над 200 психиатри на милион население - освен споменатите, и Литва (225), Люксембург (225), както и Гърция (219).

 

Държави с под 150 психиатъра на милион население са: след България, Полша (90), Малта (95), Испания (106), Румъния (106), Кипър (112), Португалия (120), Словения (128) и Чехия (146).

 

Интересно ще е, ако приложим към тази статистика броя на недееспособните заради психични разстройства? Дано и там сме на дъното, но едва ли...

 

183 500 души, за държавите-членки на ЕС общо, са станали жертва на психичните болести за винаги през 2014 г., като при 87% от тях това се дължи на деменции. Две трети от случаите са на жени.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter