ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Кацаров: Трябва реорганизация на цялата Спешна помощ

Puls.bg   |   03 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Кацаров: Трябва реорганизация на цялата Спешна помощ

Източник: Bulgaria ON AIR

Трябва реорганизация на цялата Спешна помощ. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването пред Bulgaria ON AIR. Заедно с председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева, той коментира в студиото на „България сутрин“ трагичния случай с починала родилка с трансплантирано сърце. 

 

„Не може така да функционира тази система. Случаите до момента сочат, че очевидно има проблем и с болничната медицинска помощ и със спешната медицинска помощ, както и с взаимодействието между тези два вида организации на медицинска помощ“, каза той и изтъкна, че част от проблемите в Спешна помощ са „плодовете“ на промените, въведени от екипа на д-р Петър Москов през 2014 година.

 

По повод смъртта на 22-годишната жена във Варна, д-р Кацаров обясни, че ни би могъл да даде своята оценка, защото има много неясноти по случая. 

 

Припомняме, че в събота сутринта Биляна се оплакала от силни болки в корема. Близките й повикали екип на Спешна помощ, който няколко минути по-късно пристигнал на адреса. Нито жената, нито роднините й съобщили на медиците, че има налична бременност. Екипът прегледал жената и си тръгнал, но малко по-късно родителите на момичето се обадили отново на Спешна помощ. Оказало се, младата жена ражда и на това се дължат болките в корема й. Лекарите са изродили бебето, след което то е закарано заедно с майката в болница. И двамата са били в тежко състояние, а малко по-късно родилката е починала. 

 

"Разбираемо е, че бременността не е регистрирана, но че самата жена не е знаела за нея е странно. Екипът на Спешната помощ, който я е прегледал, също не е разбрал, че жената е бременна – това отново е много странно", каза още д-р Кацаров. 

 

"Срещала съм и други случаи, в които родилката не знае, че е бременна. Възможно е Спешната помощ да не може да разбере, че жената е бременна, тъй като се работи в напрежение и няма нужната техника, за подобен преглед в линейката", добави д-р Кателиева.

 

Повече от разговора може да видите във видеото на Bulgaria ON AIR:

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter