ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Трима си поделиха Нобеловата награда за медицина

Puls.bg   |   03 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Трима си поделиха Нобеловата награда за медицина

Източник: The Nobel Prize, Twitter

Трима американци получиха Нобеловата нарада за медицина за 2017 година. Отличието се дава на Джефри Хол, Майкъл Росбах и Майкъл Юнг заради тяхното откритие на молекулни механизми, които контролират биологичния часовник

 

Учените дават обяснение на това как растенията, животните и хората адаптират своя биологичен ритъм, така че да се синхронизира с промените на Земята.
 
Двама от наградените работят в университета "Брандайс" - Хол и Росбах, докато техният колега Майкъл Юнг практикува в университета "Рокфелер". Тримата американци първо провеждат различни изследвания на плодови мушици, за да изолират изолират ген, който отговаря за протеин, натрупващ се в организма през нощта и разграждащ се през деня. Когато се появяват нарушения в този ритъм, човек има различни проблеми као умора, сънливост, дезориентираност. 

 

"Вие се шегувате с мен". Това е първата реакция на Майкъл Росбах, когато научава, че получава Нобеловата награда за медицина.
  
Вчера бе даден старта на Нобеловата седмица. В следващите няколко дни ще станат ясни и имената на наградените в категориите физика, химия, литература, мир и икономика. 

 

Нобеловата награда за физиология или медицина се дава всяка година на учени, които са допринесли с труда си в името на човечеството. Много от тях имат важни постижения в различни биологични науки. Всяка година носителите на наградата се определят на специално събрание на Каролинският медикохирургически институт, ситуиран в Стокхолм. Миналата година тя отиде при Йошинори Ошисуми, заради откритията му в областта на механизмите за автофагия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter