ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Последни сме в Европа по имплантиране на кардиовертер-дефибрилатори

Puls.bg   |   02 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Последни сме в Европа по имплантиране на кардиовертер-дефибрилатори

Последни сме в Европа по имплантиране на кардиовертер-дефибрилатори. Тези устройства са безплатни за пациентите в цяла Европа, а у нас трябва да се доплащат. Това заяви доц. Светослав Йовев по време на кръгла маса по проблемите на първичната и вторична профилактика на рисковите пациенти за внезапна сърдечна смърт и за повторен сърдечен арест. Тя се проведе непосредтсвено след IV Национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, който се състоя този уикенд в София. 

 

„В световен мащаб има около три милиона случаи на внезапна сърдечна смърт на година с преживяемост под 1%. В САЩ случаите на внезапна сърдечна смърт са около 450 000, за Европа – 400 000. За да изясним значимостта на проблема, трябва да отбележим, че общо случаите на знакови заболявания на съвремието като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които загиват от внезапна сърдечна смърт. Ето защо този проблем се очертава като убиец №1 сред незаразните заболявания в света”, коментира доц. Ивайло Кожухаров, началник отделение Кардиостимулация в Националната кардиологична болница. И уточни, че имплантирането на кардиовертер-дефибрилатор е основният метод за превенция на внезапна сърдечна смърт. Устройствата могат да намалят с 30 до 40% смъртността от ритъмни нарушения и общата сърдечна смъртност. 

 

В Европа се имплантират кардиовертер-дефибрилатори на 500 пациенти на милион население, а в САЩ – на близо 1000 пациенти на милион население. В България се поставят едва 20 – 25 устройства на година, добави доц. Йовев. Според него основният проблем идва от това, че Националната здравноосигурителна каса реимбурсира частично устройствата. 

 

Един от десет пациента стига изобщо до болнично лечение, останалите загиват, каза от своя страна д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България и даде насоки за подобряване на преживяемостта при извънболничен сърдечен арест. „Имплантируемите устройства наистина играят централна роля във вторичната превенция на внезапна сърдечна смърт, но трябва да помислим и за първичната профилактика. Това е цял континиум от действия, който включва системата на Спешна помощ, на институциите, участие на случайни минувачи, на немедицински персонал, обучение на този немедицински персонал да оказва първа помощ на пациенти със сърдечен арест, инсталиране на външни дефибрилатори на обществени места, които биха могли да се използват за съживяването на тези девет пациента, които по статистика в момента за съжаление загиват и изобщо не могат да се доберат до лечение“, допълни той. 

 

 

Освен водещите кардиолози, в дискусията участваха и двама заместник-министри на здравеопазването – д-р Мирослав Ненков и магистър-фармацевт Лидия Нейчева. Те обещага, че ще съдействат за това пациентите да не доплащат устройства за превенция на внезапна сърдечна смърт. По думите на д-р Ненов, 400 линейки ще бъдат оборудвани с модерна апаратура благодарение на 160 милиона лева от европейски фондове. Той помоли специалистите да представят спецификация за нужните дефибрилатори, които да се поставят в линейките.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter