ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

НОИ праща над 40 хил. българи на рехабилитация

Puls.bg   |   28 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
НОИ праща над 40 хил. българи на рехабилитация

Източник: IStockphoto

Националният осигурителен институт (НОИ) ще плати престоя на 43 000 българи  в специални заведения за рехабилитация и профилактика през 2017 г. Това съобщи д-р Николай Томов по време на Четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнео и СПА туризъм, цитиран от Dnes.bg.


Пациентите имат право да получат помощта еднократно в една календарна година. Продължителността на профилактиките и рехабилитациите е 10 дни. Тази година ще се отпускат по 18 лева за нощувка, като частичната парична помощ ще е 7 лева. Освен това заведенията за рехабилитация имат правото да поискат доплащане за храна, но от института няма да поемат допълнителни такси за резервации и други. 

 

"Условието за получаване на тази помощ е да бъдат внесени здравните осигуровки на лицето за 6 последователни месеца. НОИ изплаща средствата за не повече от 4 основни диагностични и терапевтични услуги дневно, като поема изцяло средствата за нощувки и частична парична помощ за хранене“, обясни представителят на институцията.
 

Към 25 септември са получени удостоверения за 43 013 лица. Средствата са определени в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Те са в размер на 20 млн. лева. Очакваните разходи до горепосочената дата са 18,3 млн. лева, което значи, че НОИ ще плаща средно по 426 лева на човек за нощувки, храна и лечебни процедури.

 

 

Програмата има за цел да подобри здравето на лицата в активна възраст, както и да подпомогне връщането им в обичайната им семейна, културна и работна среда, каза още д-р Томов. И изтъкна, че НОИ работи успешно по нея от 1998 г., като тя предоставя  парични помощи за осигурените лица и хора с пенсия за инвалидност.


 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter