ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Представиха българската кандидатура за ЕМА в Чехия

Puls.bg   |   27 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Представиха българската кандидатура за ЕМА в Чехия

Източник: Министерство на здравеопазването

Министерство на здравеопазването представи в Чехия българската кандидатура за домакинство на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Българската делегация, начело с д-р Мирослав Ненков, посети Прага на 26 септември. Там заместник-министърът се срещна със Золтан Оноди Шюч, държавен секретар на Министерството на човешките ресурси на Унгария.

 

Новото седалище на Европейската агенция по лекарствата следва да бъде разположено в държава-членка, в която липсва децентрализирана структура на ЕС. Официалната позиция на Унгария по отношение на кандидатурите все още е в процес на подготовка, но България има сериозен шанс да получи подкрепа от страната.

 

Приоритетите на Българското председателство на Съвета, касаещи здравословното хранене при децата и ефективността, и достъпността на иновативните лекарствени продукти, също са обсъдени от д-р Ненков и Золтан Шюч. 

 

От пресцентъра на Министерство на здравеопазването обявиха, че България и Унгария имат допирни точки по отношение на проблемите, пред които са изправени министрите на здравеопазването. Беше заявен интерес за провеждане на интензивни политически дискусии в Съвета и по двете теми, както и от сътрудничество във връзка с инициативите, които Унгария предприема в рамките на Вишеградската четворка, така и на национално ниво.

 

 

По-рано заместник-министър Ненков се срещна с хърватския си колега Милан Куйунджич в Загреб, с който също обсъди кандидатурата на България за домакинство на Европейската агенция по лекарствата. “Въпреки видимите предимства на Загреб и София, решението в крайна сметка ще бъде въпрос на политически договорености”, коментира Куйунджич и посочи, че водещата роля в Хърватия оттук нататък ще има Министерството на външните работи на страната.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter