ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сметната палата откри пропуски в работата на АГ болници

Puls.bg   |   26 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Сметната палата откри пропуски в работата на АГ болници

Източник: IStockphoto

Дейността на СБАЛАГ „Майчин дом“ не е достатъчно ефективна и ефикасна за задоволяване потребностите на обществото от съвременни и качествени акушеро-гинекологични услуги. Това пише в одитен доклад на Сметната палата за лечебното заведение, направен в периода 2014 - 2015 г. 
 
Болницата е приключила 2014 г. с печалба от 46 000 лв. Тя е с 12 000 лв. по-висока в сравнение с положителния финансов резултат за 2015 г.  Въпреки тези данни от Сметната палата посочват 14 точки, с които доказват, че има пропуски в работата на „Майчин дом“. Една от тях е , че липсва риск-регистър, което „създава предпоставки за непроследяване на рискови области и процеси в дружеството и непредприемане на адекватни и навременни мерки“. За да осигури по-качествено медицинско обслужване, болницата трябва да подобри сградния си фонд, който не е в добро сътояние. От одита става ясно още, че с нерегламентирането на избор на лекар е нарушено правото на достъп до медицинска помощ. 
 
На Съвета на директорите на болницата се препоръчва да обособят места в сградата, в които да се оповестява информация относно безплатно предоставяните медицински услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и случаите, в които лицата заплащат медицинските услуги. 
 
Сметната палата e открила пропуски и в работата на САГБАЛ „Света София” ЕАД. В болницата се наблюдават високи нива на заетост, съпътствани с текучество на персонал. Установените негативни тенденции на висок процент напуснали медицински специалисти и незаетите щатни бройки на лекари анестезиолози, създават рискове за оказване на своевременна и качествена медицинска помощ на пациентите. Липсата на стабилитет се обуславя частично от равнищата на заплащане и невъзможността да бъдат задържани квалифицирани кадри, съобщават още от Центъра за защита правата в здравеопазването. 
 
 
От проверка на попълнените от пациентите заявления за избор на екип е установено, че са посочени лекари, „които по време на избора не са на основен трудов договор с лечебното заведение, не са включени в Списъка на специалистите оказващи болнична помощ по клинични пътеки, и не следва да бъдат избирани за осъществяване на медицинската услуга“. Освен това през одитирания период – 2014-2015 г. е оказвана болнична медицинска помощ по клинични пътеки от лекари, които не са на основен трудов договор в лечебното заведение, в нарушение на договорите с НЗОК и НРД за съответната година. 
 
Една от препоръките към директорите на Първа АГ „Света София” е да изготвят тригодишна програма и годишни бизнес планове с измерими показатели, да информират повече пациентите за лекарите/екипите, които работят в болницата, както и да въведат документална система за управление на качеството за дейности по асистирана репродукция. 
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter