ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хърватски министър: Загреб и София са с видими предимства за ЕМА

Puls.bg   |   26 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Хърватски министър: Загреб и София са с видими предимства за ЕМА

Източник: Министерство на здравеопазването

Загреб и София имат видими предимства за домакинството на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), но решението ще бъде въпрос на политически договорености. Това заяви хърватският министър на здравеопазването Милан Куйунджич по време на среща със заместник-министър Мирослав Ненков в Загреб. 
 
Водещата роля в Хърватия оттук нататък има Министерството на външните работи. Министерството на здравеопазването може да заяви своите предпочитания на база на проведените разговори, посочи още той. 
 
Европейската агенция за лекарствата трябва да бъде релокирана в една от петте държави-членки на ЕС, на чиято територия към момента не е разположена децентрализирана структура на ЕС. Около това становище се обединиха Милан Куйунджич и Мирослав Ненков. 
 
Представителите на двете държави смятат, че релокацията на ЕМА в “новите” държави-членки ще бъде ясен сигнал не само за равнопоставеност в ЕС, но и за спазване на географски баланс и кохезия. Това ще повлияе положително и върху процеса на разпределение на нови агенции в ЕС. 
 
Предстоящото Българско председателство на Съвета на министрите на ЕС, е друга тема, която д-р Ненков и неговият колега Куйунджич са обсъдили. Нашият заместник-министър е откроил водещите за страната ни политически приоритети: здравословно хранене при децата, ефективни и достъпни лекарствени продукти. От своя страна Хърватия е потвърдила своя силен интерес от дискусии на ниво ЕС и по двете теми.
 
В срещата са участвали още дипломати и висши служители от здравните министерства на България и Хърватия. Тя бе възможност за обсъждане и на двустранното сътрудничество. Eдна от първите теми, по които предстои посещение на експертно ниво в Хърватия още през октомври, е обменът на опит в сферата на електронното здравеопазване, съобщиха от министерство на здравеопазването. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter