ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Поставиха изкуствен ирис на дете с тежка очна травма

Puls.bg   |   20 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Поставиха изкуствен ирис на дете с тежка очна травма

Източник: УМБАЛ "Александровска"

Офталмолозите от Александровска болница имплантираха изкуствен ирис на дете с тежка травма на окото. Чрез операцията, която е първа по рода си у нас, е спасено зрението на 8-годишния Христо Б. от Севлиево. Тя е извършена от доц. Иван Танев и неговия екип. 
 
Имплантът и интервенцията струват 3 500 евро – сума, която родителите на детето събират чрез различни благотворителни инициативи. Така в В края на месец юли на Христо е поставена изкуствена леща и заместител на стъкловидното тяло на пострадалото око. Операцията, която продължила няколко часа, е успешна. Лекарите обясняват, че малчуганът дълго ще се възстановява, но резултатите са обещаващи. 
 
Изкуственият ирис за Христо е разработен според индивидуален рисунък, направен след професионална снимка на здравото му око. Доц. Танев поръчва протезата в лицензирана немска лаборатория. Там тя се изработва от особен вид силикон с изкуствени фибри, в максимално сходство с всички специфични нюанси и крипти на здравия ирис.
 
8-годишното момче бива малтретирано от група деца в края на миналата година. Те му причиняват тежка очна травма с нараняване на роговицата, луксирана леща, разкъсан ирис, отлепена ретина и откъснато цилиарно тяло. Лекарите от родния му град го насочват за консултация в Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Александровска“. На контролния преглед медиците установяват, че е нужно да направят имплантация на вътреочна леща и реконструкция на зеницата, което е доста сложна интервенция. 
 
„Този вид комплексна, безшевна, реконструктивна и иновационна хирургия е уникална за офталмологичната практика в България и продължава да е атрактивна за офталмологичната  общност в световен мащаб“, твърди доц. Танев, който в началото на година постигна голям успех в култивирането, отглеждането и трансплантацията на стволови клетки при пациенти с увредена очна повърхност. 
 
Още за уникалната операция може да видите във видеото на Bulgaria ON AIR: 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter