ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатен скрининг за проблеми с растежа в няколко части на страната

Puls.bg   |   19 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Безплатен скрининг за проблеми с растежа в няколко части на страната

Източник: УМБАЛ „Св. Марина“

Няколко болници в страната стартират кампанията „GrowmInform”. Тя се провежда за първи път в България и целта й е ранното откриване и навременно лечение на състояния с проблемен растеж.
 
Безплатният скрининг е предвиден  през септември, защото третата седмица на месеца е посветена на детския растеж. Тази година тя е под мотото "Децата имат малко време да растат и цял живот да живеят с резултата". През този период в няколко болници в страната ще има отворени врати, а консултациите ще се извършват безплатно. Не са необходими предварителни записвания и направления. Препоръчително е само родителите да разполагат с точни данни за ръста и теглото на детето. 

Ето и датите за безплатни консултации по градове: 

  • 19 септември гр. Бургас, ул. „Странджа 38“ срещу училище „В. Априлов“, 13-14 часа, д-р Недялкова, детски ендокринолог;
  • 20 септември, гр. Варна, ДКЦ „Св. Марина“ – кабинет 304 (3 ет.), 12-14 ч., УМБАЛ „Св. Марина“ – 501 зала (5 ет.), 10-14 ч.
  • Детски ендокринолози ВАПЕД;
  • 20 септември, гр. Плевен, ДКЦ „Авис Медика“ 14-16 часа, д-р Халваджиян, детски ендокринолог;
  • 21 септември гр. Добрич, ДКЦ 2, к-т 307, д-р Москова, детски ендокринолог, от 16 и 30 до 17 и 30 часа.
 
Статистиката показва, че над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани, поради слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите, съобщават от болница „Св. Марина“ във Варна. За целта мобилният екип на д-р Росица Стойчеваще извърши поне по две консултации в градовете Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово и Ямбол. По-рано в Русе, Шумен и Разград са извършени прегледи на 79 деца, като при 21 от тях са открити отклонения в растежа. 
 
На сайта на кампанията GrowInform родителите могат да открият калкулатор, чрез който да преценят дали детето им се развива в нормите, ако въведат определени данни. 
 
Колкото по-рано се извърши диагностиката, толкова по-големи са възможностите за лечение, обясняват лекарите от  „Св. Марина“. "Класическият пример са децата с дефицит на производството на растежен хормон. Той се инжектира всяка вечер в организма с помощта на "писалки" и колкото по-рано започне това лечение, толкова е по-вероятно пациентът да приключи растежа си в рамките на това, което генетично му е заложено. Всяко едно отлагане ще доведе до по-слаб краен резултат. Лечението не е лесно, тъй като се извършва ежедневно. Минимумът на провеждането му е докато трае растежът, а не малка част от тези пациенти в продължават с приема и в зряла възраст, тъй като хормонът не отговаря само за растежа, а има и важни метаболитни функции", разказа д-р Веселин Бояджиев, детски ендокринолог. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter