ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатни прегледи за гуша във ВМА

Puls.bg   |   19 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Безплатни прегледи за гуша във ВМА

Източник: ВМА

Безплатни профилактични прегледи за гуша организира Военномедицинска академия в София. Консултациите ще се проведат на 26 и 27 септември от 13:00 до 16:00 часа, в Клиника по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология, която се намира на 6-ия етаж на болницата.
 
Всички, които искат да се възползват от безплатните прегледи, трябва да си запишат час предварително на телефон: 02/ 92 25 910, от 09:00 до 14:00 часа.
 
Гyшa е aнopмaлнo yгoлeмявaнe нa щитoвиднaтa жлeзa. Недостатъчнoто количество на йод в тялото води до нарушено и намалено производство на тиреоидни хормони. Ниското им плазмено ниво по пътя на отрицателната обратна връзка стимулира образуването на ТСХ (тиреодит-стимулиращ хормон) от хипофизата. Това води до увеличаване на щитовидната жлеза.
 
Гушата може да бъде дифузна, възлеста (нодозна) или смесена. При дифузната гуша (struma diffusa) жлезата е равномерно увеличена, с гладка повърхност, а при възлестата се опипват един или няколко възела.
 
 
Над 25% от населението в България има възлеста гуша. Този процент се повишава до 60% с напредване на възрастта. При 5-6% от диагностицираните се открива рак на щитовидната жлеза. Много често възлестата гуша протича абсолютно безсимптомно, дори без промяна в нивото на хормоните на щитовидната жлеза. Няма никаква гаранция, че ако нивото на тиреоидните хормони е нормално, човек не страда от възлеста гуша или Тиреоидит на Хашимото
 
Обикновено не се налага лечение на гуша. След консултация с лекаря може да се изпише еутирокс за определен срок. Ако гушата е в прекалено големи размери, тогава се налага оперативна намеса. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter