ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Фипронилът в яйцата - заради опасни препарати

Puls.bg   |   15 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Фипронилът в яйцата - заради опасни препарати

Източник: IStockphoto

Опасни препарати, които са забранени, са причина за попадането на фипронил в яйцата, открити в магазинната мрежа. Скандалът не е в откритите партиди, нито в концентрацията на веществото в тях, а в това, че няма контрол над въпросните химикали, които се използват. Това заяви пред Bulgaria ON AIR проф. Донка Байкова. Тя и д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните коментираха в студиото на "България сутрин" има ли рискове за здравето ни, ако сме си консумирали заразените яйца. 
 
"Това е една тема, която измести много злободневни проблеми в храните и храненето. Повече от месец вече в България и чужбина се говори за фипронил, правят се съвещания и прочие... Не може да се дискутират препарати с тези съставки, а те са над 90, използвани именно като инсектициди, съдържащи, фипронил. И те все още да се използват именно за птици носачки, животни предназначени за месодобив, репродуктивни и прочие, което е забранено", каза още проф. Байкова. 
 
"За този скандал говорим от 2 месеца, а да сте чули някой от контролните органи да е отишъл в птицефермите да обясни какво могат и не могат да използват?", попита д-р Сергей Иванов и посочи, че е много вероятно тези препарати да продължават да се използват поради незнание на собствениците на птицефермите. 
 
Първият препарат с фипронил е засечен още в края на месец юни тази година. Много продукти съдържат ментол и евкалипт и са рекламирани като биологична алтернатива на опасните инсектициди. Но насекомите не могат да бъдат убити с евкалипт, затова някой е сложил фипронил, коментира още д-р Иванов. 
 
Трябва по-строг контрол над препаратитите, с които се обработват птиците, категорична бе проф. Байкова. 
 
Вредните препарати са липофилни - задържат се в кожата, където има подкожна мастна тъкан и дълго след това са ефективни. Фипронилът се натрупва в яйчния жълтък, който се използва масово за сладоледи, майонези, сладкиши и други храни. Първите симптоми на отравяне с него са гадене, повръщане, загуба на координация, крампи. 
 
 
 
 
Вчера от Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че в магазинната мрежа в страната са засечени партиди с яйца, в които фипронилът е над нормата. Те са на фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД и „Агроинвестпродукт“ ООД.  И предупредиха да не купуваме яйца, чийто продукти имат  номерата 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. 
 
Съдържанието на фипронил в яйцата е 0,027 мг/кг, което е  под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг. Но от БАБХ съветват потребителите да не ги консумират, както и да ги върнат, ако са си закупили от тях. 
 
Общо 152 368 яйца са спрени от агенцията още в пакетиращия център, а други 109 024 броя са открити в склад за търговия на едро, докато 99 781 яйца са били в търговската мрежа. Тези цифри показват, че има голяма вероятност в хладилника ни да са попднали от заразените яйца. 
 
За влиянието на веществото в организма можете да прочетете във Фипронил - опасен ли е?

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter