ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Експерти: Проблемът в НЗОК е политически

Puls.bg   |   14 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Експерти: Проблемът в НЗОК е политически

Източник: Bulgaria ON AIR

Националната здравноосигурителна каса обещава много повече, отколкото реално може да заплати. Проблемът с дупката в бюджета не е в нея, а по-скоро е концептуален и политически. Това заяви пред Bulgaria ON AIR доц. Спас Спасков. Бившият директор на "Пирогов" и проф. Радослав Гайдарски коментираха в студиото на "България сутрин" как може да бъде разрешена ситуацията с очаквания дефицит от 35 млн. лв. 
 
"Ние се опитваме  с инструменти от миналото време, тогава когато бюджетът беше единен, да правим контрола, а ние сме вече в пазарна система. И там всички контролни механизми носят съвсем различен характер. От тук идва и разминаването. Другото, което е много съществено, за да не достигат парите в Здравната каса е това, че имаме разминаване между възможности и обещания", обясни доц. Спасков. И посочи, че Здравната каса трябва да обещае само толкова, колкото ще може да изплати.
 
"Не е толкова просто да се реши този проблем. Иска се нова стратегия, която обикновено се гради от хората, които в момента управляват... Другото нещо е не само да се направи стратегия, но и тя да бъде изпълнена, каза още Гайдарски.
 
"Концепцията на Здравната каса показва, че ще получим здравеопазването като това на Германия, например. А в Германия парите, които се събират на глава от населението са от порядъка на 18 до 20 пъти повече. Тоест нещо, което е практически нееднакво",  каза още бившият директор на "Пирогов". 
 
 
Дефицитът в Здравната каса не може да бъде преодолян чрез демонополизация, поне не по начина, по който е заложена, категоричен е проф. Гайдарски. 
 
Вчера Кирил Ананиев, председателят на Надзорния съвет на НЗОК обяви, че очакваният дефицит до края на годината е 35 млн. лв. До момента общият преразход за лекарства възлиза на 231 млн. лв. 
 
Още от разговора може да видите във видеото: 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter