ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Кунчев: Щамът Мичиган измести свинския грип (A H1N1)

Puls.bg   |   13 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Кунчев: Щамът Мичиган измести свинския грип (A H1N1)

Източник: Bulgaria ON AIR

Нов вирус измести познатите щамове "Калифорния" и "Свински грип". Той се казва "Мичиган" и е изолиран през 2015 г. Това каза пред Bulgaria ON AIR главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В студиото на "България сутрин" той коментира кои са основните есенни вируси и как да се предпазим.
 
"Сивински грип" се задържа рекордно дълго време и на негово място в състава на ваксината, по препоръка на Световната здравна организация, влиза "Мичиган" (тип А). Като цяло в Европа много малко хора се срещат с него, но той е виновен за епидемията в Австралия, засегнала най-вече малки деца и възрастни. Но се разпознава трудно, обясни д-р Кунчев.  
 
"Това, с което се занимавахме цяло лято бяха ентеровируси, огромна група с много представители... Трябва да погълнеш по някакъв начин - чрез вода, храна, мръсни ръце..., докато това, което идва сега се цели в горните дихателни пътища на 90%", продължи той. И изтъкна, че грипът е сериозно заболяване, което причинява стрес за самата здравна система, а търсенето на медицинска помощ се увеличава десеткратно в пиковия момент. Но въпреки това не трябва да се всява паника сред населението, защото той се среща всяка година. 
 
 
"Световната здравна организация препоръчва производителите на ваксини да произвеждат три или четиривалентни. Реално обаче у нас един от щамовете има по-голям потенциал за развитие на грипна епидемия и обикновено ние го срещаме в огромната си част. В последните години има циркулация на А, B или два от типа А. Щамовете от тип А предизвикват най-често епидемии, но последните няколко епидемии в България показват, че 30-40% от изолираните вируси са от тип B", каза още главният държавен здравен инспектор. 
 
Още за есенните вируси може да чуете от видеото на Bulgaria ON AIR: 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter