ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Искат промени в правилника на Фонда за лечение на деца

Puls.bg   |   13 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Искат промени в правилника на Фонда за лечение на деца

Източник: Bulgaria ON AIR

Честата смяна на директори във Фонда за лечение на деца в чужбина е показателна за това, че в него има нерешени проблеми. В момента тече обществено обсъждане на Проекта за промени в правилника му, което трябва да се вземе под голямо внимание. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Надежда Цекулова, журналист и бивш член на Обществения съвет към Фонда. Тя и д-р Мария Петрова, която е адвокат по медицинско право, коментираха  в студиото на "България сутрин" уволнението на д-р Тинка Троева. 
 
Вчера Министерството на здравеопазването обяви, че д-р Тинка Троева е свалена от поста на директор заради системно нарушаване на Правилника на Фонда. "Аз лично разбрах за тази промяна вчера рано сутринта, когато много притеснен ми се обади дядото на Байрям, който вече цяла България познава.. Това, което той ми каза - моля Ви се, д-р Троева толкова много ни е помогнала, защо толкова често сменят някакви хора? Сега вероятно ще чакат и други деца колкото ние сме чакали и няма да получат лечение...", каза д-р Петрова. Според нея честите смени на ръководството на Фонда няма как да не притесняват родителите на децата, които имат потребност да се лекуват в чужбина. Тя бе категорична, че поредната рокада трябва да притеснява цялото общество. 
 
"Защо трябваше да я уволняват без причина? Спасила е много деца. Докато тя беше на пост много нуждаещи се успяха да посетят болницата в Германия", каза дядото на малкия Байрям Али, който се включи в разговора  по телефона. Той все още е с детето и съпругата си в Германия. 
 
"Това, че сменят трима директори за по-малко от година, беше едната червена лампа, която на мен ми светна. Другата бе, че тези директори отиват и тримата на прокуратурата. Не е ли съмнително, смущаващо това, че трима директори на една институция, която се занимава с лечението на най-тежко болните деца в държавата, отиват на прокуратурата ей така, със щракване на пръсти буквално", попита Надежда Цекулова. И поиска Министерството на здравеопазването да направи анализ на работата на институцията и да помисли за промени в правилника на Фонда за лечение на деца в чужбина. 
 
 
"Нито един от тримата директори, стигнал до прокуратурата, все още не е осъден, ако има за какво. Като изходим от презумпцията за невинност - всеки един от тях е невинен. В момента има едни висящи обвинения, които или прокуратурата не може да потвърди, или това е механизъм, който се ползва, за да дойде следващият, за да се решат вътрешни конфликти", коментира от своя страна специалистът по медицинско право адвокат. И изтъкна, че част от проблемите на Фонда идват от неговата администрация и орязаните функции на Обществения съвет към него. 
 
Още подробности от разговора може да видите във видеото на Bulgaria ON AIR: 
 
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter