ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Смениха директора на Фонда за лечение на деца

Puls.bg   |   12 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Смениха директора на Фонда за лечение на деца

Източник: Bulgaria ON AIR

Рокади във Фонда за лечение на деца в чужбина. Д-р Тинка Троева, която го оглавяваше до момента, е освободена от дължност. Това е станало със заповед на министъра на здравеопазването от 11 септември. 
 
Д-р Троева е нарушавала системно Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2. Тя е заобикаляла ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Това се казва в официалното съобщение на министерството, което е изпратило сигнал до прокуратурата.
 
Новият директор на Фонда е д-р Мариета Райкова. Тя е назначена на поста от днес, 12 септември. 
 
"Показателен е случаят на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. По заявлението ЦФЛД изисква становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията може да се извърши в УБ „Лозенец“, а според второто – трансплантацията трябва да се извърши в чужбина", посочват от ресорното ведомство. Става дума за случая с малкия Байрям, който претърпя трансплантация в Германия, но преди това се наложи семейството му да чака с месеци, за да се случи това. "От страна на ЦФЛД не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на Правилника на Фонда. Въпреки това от директора на Фонда е издадена заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург", допълват от Здравно министерство, което е назначило проверка по случая. Тя показва, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е задължително според Правилника за дейността на ЦФЛД. Именно липсата на вписване е пречка за допускане на подпомагането. 
 
Според експертите и юристите на МЗ издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка. В становището си, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter