ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ще проверяват склонността към самоубийство с тест

Puls.bg   |   11 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Ще проверяват склонността към самоубийство с тест

Източник: IStockphoto

Български специалисти ще могат да измерват реалното ниво на риска от самоубийство на свои възрастни пациенти, страдащи от депресия. Това съобщиха от Националния център за обществено здраве и анализи в Световния ден за превенция на самоубийствата – 10 септември. 
 
Общо 15 български психиатри, психолози и специализанти по психиатрия ще бъдат обучени по метода EDOR (Electro Dermal Orienting Reactivity) в края на октомври. Страната ни ще разполага с няколко апарата за извършване на въпросните тестове, а изследването през първите две години на проекта ще е безплатно. 
 
Специфичният скрининг ще трае 15 минути. С него ще се проверяват физиологичните реакции, възникващи вследствие на звукови сигнали с определена сила, честота и продължителност, които пациентът чува в слушалките. По този начин апаратът ще отчита електро-дермалната ориентировъчна реактивност на пациента. А данните ще се изпращат по интернет за експертни анализи. 
 
Проучванията показват, че има четири основни групи, които се формират при метода, разработен от научен екип под ръководството на италианския проф. Марко Саркапон. Това са хипореактивни, гранично хипореактивни, реактивни и хеперреактивни пациенти. 
 
Методът е разработен от научен екип под ръководството на италианския проф. Марко Саркапоне, който повече от 30 години работи в областта на суицидопревенцията.
 
Близо 800 000 души умират от самоубийство всяка година, показват данните на Световната здравна организация. Те са сред първите 20 причини за смърт в световен мащаб, а във възрастта 15-29 години, те са втората водеща причина. 
 
Затруднен достъп до здравни грижи, по-голям досег до средства за самонараняване, стресовите фактори като бедствия и конфликти, липсата на социална подкрепа, психичните разстройства. Това са основните рискови фактори, водещи до самоубийство.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter