ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатен скрининг за туберкулоза в Пловдив

Puls.bg   |   07 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Безплатен скрининг за туберкулоза в Пловдив

Източник: УМБАЛ Свети Георги

Безплатен скрининг за туберкулоза организира Отделението по фтизиатрия към УМБАЛ Свети Георги – Пловдив. Той е част от пограмата по случай Седмицата на отворените врати, която ще се проведе в болницата от 11 до 15 септември.
 
Консултациите в УМБАЛ Свети Георги са част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Те имат за цел да повишат информираността на хората за туберкулозата и до улеснят достъпа им до здравни услуги
 
Желаещите да се възползват от безплатните прегледи могат да го направят от 08:00 до 13:00 часа, на адрес бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ Свети Георги - Пловдив. На пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания. 
 
"Кампаниите се провеждат четири пъти в годината. Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза – тя преминава безсимптомно при инфектираните лица. При нея не се наблюдават клинични, микробиологични или рентгенологични данни за наличие на активно туберкулозно заболяване. Макар че хората с латентна форма на заболяването не проявяват явни симптоми на активна туберкулоза и не са носители на заразата, те могат да бъдат окачествени като постоянни резервоари на инфекцията. При някои от тях има повишен риск от развитие на активно заболяване и те могат да станат източник на инфекция", обясни д-р Веселин Давчев, началник на Отделението по фтизиатрия.
 
 
Бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване, каза още лекарят. И подчерта, че е важно да се проследи и състоянието на лицата, които са имали контакт с болния.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter