ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Имаме шанс за домакинството на Европейската агенция по лекарствата

Puls.bg   |   31 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Имаме шанс за домакинството на Европейската агенция по лекарствата

Източник: МЗ

Страната ни има реален шанс да стане домакин на Европейската агенция по лекарствата. Това обявиха заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и магистър-фармацевт Лидия Нейчева. Те представиха пред журналисти специално подготвените уебсайт, видеоклип и брошура, представящи предимствата на българската кандидатура за седалище на ЕМА. 
 
Агенцията, която сега е позиционирана в Лондон, е стратегическа структура, регулираща лекарствения пазар на територията на ЕС, а към възможността за релокирането ѝ в страната ни е подходено абсолютно сериозно от страна на България, обясни д-р Ненков.
 
Кандидатурата на България е изготвена по утвърдените от Европейския съвет изисквания за наличие на инфраструктура, достъп до транспорт, училищна мрежа, пазар на труда и т.н. Наличието на официална интернет страница и видеоклип, които да представят София, ще донесат предимство на страната ни. От Министерство на здравеопазването са подготвяли всички компоненти близо месец. 
 
До 30 септември 2017 г. ще бъдат разгледани всички кандидатури и съответствието им с критериите. След това, през октомври постоянните представители на страните-членки в Брюксел ще направят устни презентации на кандидатурите си за домакинство на ЕМА. Окончателното решение ще се гласува през месец ноември, на заседание на Съвет „Общи въпроси“, каза от своя страна зам.-министър Нейчева.
 
На територията на България няма нито една европейска агенция. Ако получи подкрепата на неучастващите в надпреварата държави, страната ни има реални шансове за домакинството на ЕМА. „Сигурни сме, че има добра мобилизция и от страна на външно министерство, защото трябва да бъде лобирано основно по дипломатически път“, добави зам.-министър Нейчева.
 
Министерството предвижда посещения в некандидатстващите за седалище на ЕМА държави, като начело на делегациите ще бъде д-р Мирослав Ненков.
 
Вижте и специалното видео, изготвено за кандидатурата на България: 
 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter