ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

МЗ: Остава ангажиментът за безлимитно финансиране на инвитро

Puls.bg   |   30 август 2017   |   Коментари 0
   
   
МЗ: Остава ангажиментът за безлимитно финансиране на инвитро

Източник: IStockphoto

Остава ангажиментът на правителството за безлимитно финансиране на инвитро процедури. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването по повод публикувания за обществено обсъждане проект на Постановление за създаване на Център за асистирана репродукция. От него става ясно, че държавата ще плаща четири опита.
 
Проектът на нормативния акт е съобразен с ангажимента на правителството финансирането на инвитро процедурите за всички нуждаещи се да бъде безлимитно, коментираха от ресорното ведомство и уточниха, че проектът предвижда увеличаване на опитите близо три пъти. „Ако досега жените с репродуктивни проблеми имаха право на три опита, с промените се предвижда опитите да бъдат до осем. От медицинска гледна точка този брой опити е оптимален за максимална успеваемост, без да се допуска застрашаване здравето на пациента“, допълват от МЗ. 
 
По-рано омбудсманът Мая Манолова настоя за отмяна на наредбата, която забранява осъществяване на инвитро след смъртта на един от партньoрите. Повод за това бе действителен случай в страната, при който жена не може да продължи опитите за зачеване заради това, чер по закон генетичният материал на покойния й мъж трябва да бъде унищожен. 
 
„Мотивите за увеличаване на опитите за асистирана репродукция със свежи ембриони само с един са свързани с факта, че успеваемостта при всеки следващ опит на асистирана репродукция намалява значително, като при третия опит тя е около 10% и по тази причина не е целесъобразно от медицинска гледна точка да се финансират повече от 4 опита“. Това пише в доклада на министъра на здравеопазването проф. Никола Петров до Министерски съвет, отностно проекта.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter