ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Взимат мерки за ограничаване употребата на наргилета

Puls.bg   |   25 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Взимат мерки за ограничаване употребата на наргилета

Източник: Pixabay

Министерство на здравеопазването иска да ограничи употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. То инициира сформирането на междуведомствена работна група, която да разработи конкретни мерки по въпроса. 
 
Темата за честата употреба на наргилета сред тийнейджърите отново е на дневен ред след като 11-годишно момиче от Бургас бе убит заради спор с момче къде да пушат. Родителите на детето настояват полицията да покаже наргилето, заради което децата са се скарали. Трагичният инцидент повдига и въпросите дали младите хора не пушат различни наркотици с въпросните приспособления. 
 
Първата среща на междуведомствената група ще бъде на 30 август. На нея ще присъстват представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, които имат отношение по проблема. 
 
Днес заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от здравното министерство са обсудили какви рискове за здравето крие пушенето на наргиле. 
 
 
Министерството на здравеопазването може да пристъпи и към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Към момента употребата им не регламентирана в българското законодателство. 
 
Опазването на общественото здраве, и в частност – детското здравеопазване, е залегнало в приоритетите на правителството и в Националната здравна стратегия 2014-2020, припомнят от ресорното ведомство.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter