ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Транспортираха донор на органи със самолет

Puls.bg   |   25 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Транспортираха донор на органи със самолет

Източник: Dreamstime

Екипаж на военнотранспортен самолет "Спартан" от състава на Веонновъздушните сили на България е транспортирал донор на органи за трансплантация. Полетът от София до Варна и обратно е осъществен в четвъртък, по молба на Министерство на здравеопазването.
 
Донорът се намирал в МБАЛ "Света Марина" във Варна. На борда на самолета е присъствал екип от медици на УМБАЛ "Св. Екатерина" - София и Университетска болница "Лозенец", съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
 
Все още няма информация за новата донорска ситуация. От болницата само съобщиха, че семейството на 39-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на масивен мозъчен кръвоизлив, е взело решение да дари органите му. 
 
Припомняме, че предната бе в края на месец юли.  69-годишна жена изпада в мозъчна смърт в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново, вследствие на мозъчен кръвоизлив  69-годишна жена изпада в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба, близките взеха благородното решение да дарят органите й. Бяха извършени две бъбречни трансплантации в болница „Лозенец“. Така жената даде шанс за нов живот на двама мъже- на 48 и 69 години. Няколко дни по-рано 67-годишен мъж от същия град стана донор на двама тежко болни пациенти. Неговите бъбреци бяха трансплантирани в УМБАЛ „Александровска“. 
 
 
По последни данни на Изпълнителна агенция по трансплантация, общо 1010 души са на опашката за трансплантация на бъбрек, за черен дроб- 46, сърце- 25. 12 души са в списъка на чакащи за трансплантация на бял дроб, както и 11 за панкреас.
 
За 30 години в България са били трансплантирани 57 сърца, 23 от тях през последните 4 години, показва още статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантации към Министерство на здравеопазването. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter